• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Binge drinking: een gevaarlijke trend bij tieners!

Binge drinking: een gevaarlijke trend bij tieners! Alcoholverbruik tijdens de adolescentie verhoogt het risico op overmatig drinken tijdens de volwassenheid, zo blijkt uit een Britse studie.

Meer dan tien glazen na elkaar voor mannen en meer dan zeven glazen voor vrouwen, en dat in zo kort mogelijke tijd, zelfs met de chronometer erbij. Er bestaat zelfs een naam voor: binge drinking. Vrij vertaald: zuipen tot je erbij neervalt. Artsen spreken van dwangmatig drinken. Het gaat hoe dan ook om een verontrustende trend die de voorbije twintig jaar sterk is toegenomen bij tieners, vooral in het Verenigd Koninkrijk. Bij ons is het nog niet zo erg gesteld, maar neemt het fenomeen toch ook toe, onder meer dankzij het succes van de zogenaamde alcoholpops.

Alcoholpops?

Het woord zegt u wellicht weinig. Het gaat om voorverpakte, sterk alcoholische dranken die flink wat suiker bevatten en er even makkelijk ingaan als frisdrank. Temeer omdat ze een limonadeachtig kleurtje hebben dat jongeren aantrekt. Ze zijn trouwens speciaal uitgedacht voor jongeren en hebben enorm veel succes. Vandaar dat ze niet meer weg te denken zijn bij fuiven en party's. Twee bekende voorbeelden zijn: Smirnoff Ice en Bacardi Breezer. Ze hebben een alcoholgehalte van 5 à 6 %, maar omdat ze zo zoet zijn, valt dat bijna niet op.

Binge drinking: context en risico's

Tijdens het weekend worden er systematisch zuippartijen georganiseerd. Die kunnen zware maatschappelijke (geweld, ongevallen…) en lichamelijke gevolgen hebben (onder meer acute alcoholhepatitis die tot leverfalen, coma en zelfs de dood kan leiden). Bovendien zijn jongeren gevoeliger voor alcohol dan volwassenen en kunnen ze er ernstige lichamelijke schade aan overhouden.

Artikel gepubliceerd door op 18/10/2005

Bronnen: BJ. Jefferis et coll. Addiction 2005 ; 100 : 543-49.

Vindt u het artikel interessant?