Bijtende en toxische producten: water, water en nog eens water!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/01/2005 - 00h00
-A +A

Het Antigifcentrum krijgt dagelijks een tiental oproepen binnen voor brandwonden door bijtende en toxische producten. In dat geval is er maar één raad: onmiddellijk en overvloedig spoelen met lauw stromend water.

PUB

De consument beschikt vandaag over een enorme keuze aan verzorgings-, decoratie-, tuinier- en doet-het-zelfproducten. Daardoor neemt ook het gevaar voor verwarring, verkeerd gebruik en ongevallen toe. Vooral volwassenen lopen risico op brandwonden door bijtende en toxische producten, thuis of op het werk.

De schuldigen

Chemische tweede- en derdegraadsbrandwonden worden meestal veroorzaakt door sterke basen (ontstoppers, reinigingsmiddelen voor grill en afzuigkap, professionele vaatwasproducten), sterke zuren (WC-ontstoppers, ontkalkingsmiddelen, batterijzuur), fluorwaterstof (gevel- en ruitreinigers, reinigingsmiddel voor aluminium velgen, polijsten en snijden van glas), koolwaterstoffen (white spirit, lampolie), methyleenchloride (verfafbijtmiddelen), teer, cement, fenol, zuurstofwater enz.

Wisselende reacties

Het soort molecule, de concentratie, de duur van het contact, de toestand van de huid en de occlusie: het zijn stuk voor stuk factoren die de ernst van de chemische brandwonde bepalen. De symptomen hangen af van het product in kwestie. Sterke zuren veroorzaken diepe en snelle letsels (al na één minuut), terwijl sterke basen trager zijn (verschillende uren). Na opname van de producten door de huid kunnen andere toxische reacties optreden.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/01/2005 - 00h00 Persdossier over de 40ste verjaardag van het Antigifcentrum, oktober 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Insecticiden verstandig gebruiken Geüpdatet op 04/08/2009 - 00h00

Sprays, elektrische verdampers, strips... al deze insecticiden worden alom gebruikt om ongewenste insecten te verjagen. Maar wees er voorzichtig mee, want ze zijn niet helemaal zonder gevaar. Hou u dus aan de gebruiksvoorschriften.

Is nagellak ongezond? Gepubliceerd op 04/05/2017 - 14h33

Karmijnrood, felroze, oranje of zelfs blauw, groen en zwart … Nagellak is er tegenwoordig in alle mogelijke kleuren. Veel vrouwen houden van nagellak, maar het product bevat toxische stoffen . Dat blijkt uit een recent rapport van de Europese Commiss...

Pesticiden: mijd ze als de pest! Geüpdatet op 09/09/2003 - 00h00

Vliegen, mieren, bladluizen, schimmels, … : we spuiten er maar op los. Stop daarmee: er bestaan andere middelen dan pesticiden! Stel de juiste vragen om deze verre van onschuldige middelen te vermijden.

Meer artikels