• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Bijgeloof is slecht voor het hart

Bijgeloof is slecht voor het hartBijgeloof blijkt inderdaad slecht te zijn voor het hart. Volgens een Amerikaanse studie is de mortaliteit door hartaandoeningen bij Chinezen en Japanners hoger op de vierde dag van elke maand. Waarom? Westerlingen zijn bang voor het cijfer 13 en Aziaten voor het cijfer 4. De stress die daaruit voortvloeit, zou die bevindingen kunnen verklaren.

De vierde dag van elke maand zou niet zo goed zijn voor Aziaten, met inbegrip van Aziaten die naar de Verenigde Staten geëmigreerd zijn. Dit cijfer zou op zich volstaan om de cardiale mortaliteit te verhogen bij bijgelovige personen.

De onderzoekers stelden namelijk vast dat de cardiale mortaliteit 7% hoger lag op de vierde dag van elke maand. Dit was vooral duidelijk bij Amerikanen van Chinese of Japanse oorsprong die aan een chronische hartziekte leden.

Deze verhoogde mortaliteit werd echter niet teruggevonden bij blanke Amerikanen, ook niet op de dertiende van elke maand. Volgens de auteurs ligt de verklaring daarvan in het feit dat er geen taalkundig verband bestaat tussen het Engels en het cijfer 13, terwijl er wel een verband bestaat tussen het Mandarijns, het Kantonees en het Japans met het cijfer 4. In die talen wordt het woord "dood" op dezelfde manier uitgesproken als "vier".Gevoelig hart, opgelet voor dodelijke stress!

Artikel gepubliceerd door op 09/01/2002

Bronnen: Philipps D.P. et coll. B.M.J., 323 : 22-29, december 2001.

Vindt u het artikel interessant?