PUBLICITÉ

Bieden koffie en thee bescherming tegen diabetes?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 04/11/2008 - 00h00
-A +A

Koffie en thee zijn naast water wereldwijd de meest gedronken drankjes. Ja, ze bevatten cafeïne, wat de drankjes wel eens verweten wordt, maar recent onderzoek wijst op de gunstige effecten van thee en koffie op het optreden van diabetes.

PUB

Dat koffie bescherming zou bieden tegen diabetes is voor experts geen nieuws. Er werden al verschillende onderzoeken uitgevoerd waaruit bleek dat er een verband is tussen koffie en een verlaagd risico op type 2 diabetes. Het effect zou optreden vanaf meer dan ongeveer vier kopjes koffie per dag en het zou duidelijk aangetoond zijn bij mannen. Een nieuwe studie biedt nog meer positief nieuws voor koffiedrinkers. Het gaat om een onderzoek naar de combinatie van de effecten van koffie en thee op het risico op diabetes.

Een complex verband

Een Brits onderzoeksteam bestudeerde het verband in een specifiek cohort, namelijk de zogenaamde Whitehall II cohort. In het totaal werden 4.055 mannen en 1.768 vrouwen gevolgd gedurende gemiddeld 11,7 jaar. Tijdens die follow-up werden 387 nieuwe gevallen van diabetes vastgesteld en dat aan de hand van een diagnose van een arts of de resultaten van onderzoeksresultaten van glucosetolerantie tests.
Alhoewel de onderzoekers bij het begin van het onderzoek een negatief verband vaststelden tussen de consumptie van koffie en de glycemie twee uur na de consumptie van een dosis glucose, werd er geen significant verband gevonden tussen de consumptie van koffie (met en zonder cafeïne) en het risico op type 2 diabetes tijdens de follow-up (na correctie voor eventuele factoren die voor verwarring konden zorgen).

Thee of koffie

Een meer recent onderzoek levert andere resultaten op. De auteurs stelden vast dat na correctie voor leeftijd, geslacht, etnische afkomst en sociale status, de consumptie van thee het risico op type 2 diabetes zou doen toenemen. Het verband bleek beperkt te zijn (na een statistische correctie waarbij onregelmatige of extreme resultaten geëlimineerd werden om een algemene tendens duidelijker te maken) voor andere factoren. Maar de gecombineerde consumptie van thee en koffie (twee of meer kopjes van elk per dag) blijkt het risico op type 2 diabetes te doen dalen na een totale correctie.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 04/11/2008 - 00h00 Paynter NP et al. American Journal of Epidemiology. December 2006 Hamer M et al. British Journal of Nutrition. November 2008
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ