• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  13 mening
 • Commentaren (0)

Bewustzijnsverlies: vasovagale syncopes kunnen eenvoudig worden voorkomen

Bewustzijnsverlies: vasovagale syncopes kunnen eenvoudig worden voorkomen

Bewustzijnsverlies of vasovagale syncope is een goedaardige aandoening en wordt vaak voorafgegaan door aankondigende malaises. Mensen die hier last van hebben, vinden dit vaak een erg vervelende situatie. Ze moeten weten dat een aantal handelingen die vanaf het begin van de malaise moeten worden uitgevoerd, kunnen helpen om de syncope te voorkomen. Het loont de moeite om ze te kennen!

Syncope: verontrustend maar goedaardig

Bewustzijnsverlies of syncope is altijd verontrustend, maar meestal goedaardig. Indien het om een eerste syncope gaat, moet er uiteraard een zeer volledige balans worden opgemaakt om cardiale (ritmestoornissen, hemodynamische problemen), neurologische (epilepsieaanvallen, cerebrovasculaire accidenten en hersentumoren) of metabole oorzaken zoals diabetes uit te sluiten. Maar gelukkig is de balans naar aanleiding van een malaise meestal 100% normaal. In dit geval heeft men het over een vasovagale syncope, omdat ze te wijten is aan een inhibitie van de sympathische tonus door de nervus vagus die onder andere het hart bezenuwt.

Erg vaak voorkomende malaises

De syncope wordt vaak voorafgegaan door een malaise naar aanleiding van intense emoties, langdurig rechtstaan, oververhitte omgevingen, gewelddadige vertoningen, bloedafname enz. Deze malaises gaan gepaard met gekende tekenen: zweten, bleekheid, misselijkheid, duizeligheid, oorsuizingen, gezichtsstoornissen enz. De betrokken persoon wankelt op zijn benen en moet gaan zitten of neerliggen. De pols is dan vertraagd en de bloeddruk is laag.Het kan helpen om zijn benen omhoog te houden, zodat het bloed naar het hart stroomt of zijn wangen en handen af te koelen met koud water, zodat de sympathische tonus sneller terugkomt.Goed nieuws voor mensen die last hebben van dergelijke symptomen: een recente studie toont aan dat enkele eenvoudige handelingen die vanaf de eerste symptomen worden uitgevoerd de syncope zelf kunnen voorkomen. Bij mensen die deze handelingen hebben aangeleerd bedraagt het recidief nog slechts 32% in de plaats van 51% bij anderen. Het is het proberen waard!

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/06/2016
Origineel artikel geschreven door op 02/05/2006

Bronnen: Le Quotidien du médecin nr. 7936 van vrijdag 7 april 2006.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten