• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Bevallen onder epidurale: wat u erover moet weten

Bevallen onder epidurale: wat u erover moet weten

Iedereen heeft al van de epidurale verdoving gehoord, de ruggenprik tijdens de bevalling om de pijn van de moeder te verzachten.

Maar wat is een epidurale precies?
Waarom wordt er zo vaak gebruik van gemaakt?
En wat zijn de verschillende opties, maar ook de alternatieven?

 

Waarvoor dient een epidurale?

De term epidurale slaat op elke injectie in de epidurale zone, de wervelkolom dus, in de buurt van (maar niet in) het ruggenmerg.

In de volkstaal wordt het woord epidurale gebruikt voor de plaatselijke verdoving die tijdens de bevalling wordt gegeven. Daarbij wordt een verdovend product in de epidurale zone gespoten waardoor alle in het bekken eindigende zenuwen gevoelloos worden. De patiënte kan daardoor pijnloos bevallen. Maar daar stopt het ook. De patiënte kan namelijk wel nog bewegen, ze blijft ook gevoel hebben in haar benen.

Tien jaar geleden was de epidurale soms nog synoniem met verlies van controle in de onderste ledematen, nu is dat normaal niet meer het geval. De bedoeling van de anesthesisten is alleen maar om de pijn te onderdrukken. Ze gebruiken dus een zo kleine mogelijke dosis verdoving. De moeder moet de baby nog door haar bekken voelen glijden, weeën voelen en willen blijven persen tot het kindje tevoorschijn komt.

Hoe worden de dosissen van de verdoving gegeven?

Het probleem met bevallingen is dat ze lang kunnen duren en dat het nooit te voorspellen is hoelang ze gaan duren. De arbeid duurt soms enkele minuten, soms 36 uur. En aangezien het verdovend product in heel lage dosissen wordt toegediend, zal de pijn snel erger worden als het middel is uitgewerkt. Een epidurale 'eens en voorgoed' toedienen is dus niet mogelijk.

In de meeste ziekenhuizen wordt daarom een toestel geplaatst dat de hele duur van de bevalling dosissen blijft toedienen. De patiënte bepaalt hoeveel en wanneer. Als de pijn erger wordt, kan ze zichzelf een dosis geven zonder dat ze moet wachten tot er een anesthesist langskomt. De pomp is natuurlijk zo geprogrammeerd dat een te hoge dosis of een overdosis onmogelijk is en de anesthesist komt hoe dan ook regelmatig langs bij zijn patiënten.

Artikel gepubliceerd door op 18/03/2014

Bronnen: Prof. Fabienne Roelants, anesthesist in de Cliniques Saint-Luc in Brussel.

Vindt u het artikel interessant?