Betere overleving na kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 05/11/2002 - 00h00
-A +A

De levensverwachting op lange termijn na een diagnose van kanker is veel beter dan de cijfers die klassiek in de tekstboeken worden teruggevonden. Die cijfers weerspiegelen immers niet meer de werkelijkheid. Er werd namelijk zeer veel vooruitgang geboekt zowel op diagnostisch vlak (zodat de diagnose eerder wordt gesteld) als op therapeutisch vlak.

PUB

Meer voorkeur voor het moderne

De levensverwachting van kankerpatiënten wordt reeds lang geraamd uitgaande van oude studies, die nu voorbijgestreefd zijn, aangezien ze niet meer stroken met de werkelijkheid. Ze zijn te "pessimistisch". Er werden sindsdien immers grote vorderingen gemaakt op het gebied van screening en behandeling. Dat toont een Duits epidemioloog aan op grond van recent behaalde resultaten.Zo toont hij aan dat de geraamde overleving na kanker in het algemeen 63, 57, 53 en 51% bedraagt, resp. 5, 10, 15 en 20 jaar na de diagnose. Die percentages zijn resp. 1, 7, 11 en 11% hoger dan de overlevingscijfers die in de oude studies worden vermeld.

Er is dus reden tot optimisme

De 20-jaars overleving bedraagt ongeveer:

  • 90% bij schildklier- en testiskanker;
  • 80% bij melanoom, prostaatkanker en endometriumkanker (kanker van het baarmoederslijmvlies);
  • 70% voor blaaskanker en de ziekte van Hodgkin;
  • 65% voor borstkanker;
  • 60% voor baarmoederhalskanker;
  • 50% voor colon- en rectumkanker, ovariumkanker en nierkanker.
De resultaten bij slokdarm-, pancreas-, lever- en longkanker blijven echter minder goed.
Site van de Belgische Federatie tegen Kanker
Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 05/11/2002 - 00h00 Herman Brenner, The Lancet, 360: 1131-1134, 12 oktober 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Longkanker: de vrouwen moeten het gelag betalen! Geüpdatet op 13/05/2002 - 00h00

Onlangs werd een grote epidemiologische studie over longkanker gepubliceerd. De studie toont aan dat alsmaar meer vrouwen worden getroffen door longkanker, die vroeger een typisch mannelijke ziekte was. Door het rookgedrag is het aantal gevallen in 2...

De tailleomtrek telt mee Gepubliceerd op 14/07/2008 - 00h00

Volgens een grootschalige Europese studie zijn het lichaamsgewicht, maar ook de tailleomtrek -die aangeeft waar het lichaamsvet zich bevindt- krachtige indicatoren voor het risico op vroegtijdig overlijden. Tekst en uitleg.

Woonplaats bepaalt kankerzorg Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Tussen de Europese landen bestaan grote verschillen in kankerzorg. Die ongelijkheid schaadt elk jaar duizenden patiënten. Positief nieuws voor België is dat een tweede medische mening in een ander land terugbetaald wordt. Maar in tegenstelling tot ve...

Meer artikels