Beter eten voor een beter geheugen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/04/2017 - 17h04
-A +A

De dieetleer onderzoekt de voedingswaarde van wat we eten en de ziekten die worden veroorzaakt door slechte eetgewoonten. Hangen de geheugenstoornissen, die zo frequent voorkomen bij het verouderen, ook af van wat er op ons bord komt? Een kort overzicht.

PUB

Glucose is de "brandstof" van de hersenen, maar welke rol spelen de vetten en de eiwitten?

Om goed te kunnen werken, hebben de hersenen zuurstof en suiker nodig. Als de hersenen onvoldoende glucose krijgen, kunnen ze minder goed werken. Een groep onderzoekers van de Universiteit van Toronto onderzocht de rol van de andere voedingsstoffen, met name de eiwitten en de vetten. Hun bevindingen zijn vrij interessant: ze laten inderdaad uitschijnen dat elke voedingsstof, ook afzonderlijk ingenomen, de capaciteiten van de hersenenverhoogt. Maar elke voedingsstof geeft de hersenen op een andere manier een boost. Vetstoffen verbeteren bijvoorbeeld de concentratie, eiwitten versterken eerder het geheugen. Maar opgelet, deze studie uit 2001 heeft alleen de prestaties onderzocht in de minuten of het uur na de inname van diverse voedingsstoffen. Dat is dus heel iets anders dan een dieet dat bedoeld is om het geheugen in het algemeen te verbeteren of een dieet om geheugenstoornissen of zelfs dementie te voorkomen, aandoeningen die met ouder te worden kunnen optreden.

Het geheugen beschermen is uiteindelijk vooral gezond eten en leven

We moeten de zaken in hun geheel bekijken: het geheugen is een functie van de hersenen en de hersenen zijn een orgaan, dat net zoals de andere afhangt van de algemene gezondheidstoestand. Wat goed is voor het lichaam, is dus ook goed voor het geheugen.Enkele grote principes die u gemakkelijk kunt toepassen:

  • zorg voor een evenwichtige voeding met niet te veel vetten en suikers;
  • drink minder alcohol en rook niet;
  • beperk de inname van geneesmiddelen die inwerken op het zenuwstelsel, met name slaapmiddelen en kalmeermiddelen;
  • doe regelmatig aan lichaamsbeweging (fysieke activiteit).
Initialement publié par Dr. Stéphanie Lehmann, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 10/12/2001 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/04/2017 - 17h04

Am J Clin Nutr 2001; 74: 687-93

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Kunnen we ons geheugen beschermen? Gepubliceerd op 04/04/2017 - 17h12

Leeftijdsgebonden geheugenverlies is altijd beangstigend omdat meteen gedacht wordt aan het schrikbeeld van de ziekte van Alzheimer. Nochtans gebeurt het ook op jongere leeftijd dat de prestaties van ons geheugen ons niet tevredenstellen. Hoe kunnen...

De bijzonderheden van diabetes bij bejaarden Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Diabetes of suikerziekte is een metabole ziekte, waarvan de frequentie met de leeftijd toeneemt. Meer dan 10% van de 65-plussers lijdt aan type 2 diabetes, de frequentste vorm van suikerziekte. Deze ziekte heeft een zeer negatieve invloed op de leven...

Wat eten tegen de ziekte van Alzheimer? Geüpdatet op 15/01/2016 - 11h47

In het domein van de ziekte van Alzheimer wordt er heel actief aan preventie gewerkt. Geheugentraining en het ontwikkelen van sociale relaties zijn bijvoorbeeld sterk aanbevolen activiteiten. Maar hoe zit het met de voeding ? Kunnen bepaalde voedings...

Meer artikels