Betaald worden helpt om te stoppen met roken

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/03/2009 - 00h00
-A +A

De overheid, artsen, vrienden... iedereen is bereid om te helpen de rokers te overtuigen dat ze moeten stoppen met roken. En nochtans bestaat er een zeer doeltreffende methode om te stoppen: zich daarvoor laten betalen! Dat is in elk geval het besluit van een recent onderzoek.

PUB

Geld om te stoppen met roken?


Wanneer iemand stopt met roken, is de eerste die geld bespaart uiteraard die persoon zelf. Maar daar houdt het niet mee op! Een onderneming waar rokers werken, heeft er ook baat bij dat het personeel afstand doet van zijn rookgewoonte. Op de eerste plaats omwille van de verhoogde productie, maar bovendien zou de onderneming minder zieke personeelsleden tellen als niemand meer zou roken. Vandaar het idee om het stoppen met roken financieel te stimuleren.

Wat brengt stoppen met roken op?


In een studie die vorige maand gepubliceerd werd in de New England Journal of Medicine, was sprake van een vergelijkend onderzoek georganiseerd door een grote onderneming. Een deel van het personeel kreeg informatie over hulpprogramma's om te stoppen met roken. Een andere, vergelijkbare groep kreeg dezelfde informatie, met daarbovenop een financiële stimulans om die programma's te volgen en te stoppen met roken: de onderneming schonk 100 $ (ongeveer € 76) aan de werknemers om een volledig programma te volgen om te stoppen met roken, 250 $ om niet te roken gedurende 6 maanden en nog eens 400 $ voor 6 bijkomende maanden. De duur van de periode zonder sigaret werd bevestigd door een wetenschappelijke test om valsspelers te kunnen ontmaskeren… Het resultaat? In elke periode was het percentage van mensen die stopten met roken hoger in de groep die geld kreeg om te stoppen dan in de groep die alleen maar informatie over hulpprogramma's gekregen had. Ook het aantal deelnemers aan het hulpprogramma om te stoppen met roken was hoger bij de 'gesponsorde' groep.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/03/2009 - 00h00 K. Volpp, New England Journal of Medicine, februari 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels