• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Bestaat koffieverslaving echt?

Bestaat koffieverslaving echt? Kan iemand verslaafd zijn aan cafeïne zoals aan een drug? Sommige koffieadepten zijn daar rotsvast van overtuigd. Deze alkaloïde heeft inderdaad een stimulerend effect op het lichaam, maar van echte verslaving kan toch niet gesproken worden. U kunt dus verder onbezorgd aan uw kop koffie slurpen…

Cafeïne komt van nature voor in een aantal planten. De stof wordt ook gebruikt als ingrediënt in nogal wat frisdranken. En ze wordt wereldwijd genuttigd in de vorm van koffie, thee (dan wordt ze theïne genoemd), cola… en bij de jongeren ook meer en meer in energiedrankjes.

Een wakkere geest

Cafeïne heeft een stimulerend effect op het zenuwstelsel. Dat verklaart het erg gewaardeerde opkikkerende gevoel van koffie 's ochtends bij het opstaan, na een maaltijd, voor een vergadering op het werk of in de blokperiode. Concreet verhoogt koffie de waakzaamheid en de concentratie, en verdrijft ze vermoeidheid - wat trouwens niet altijd een goede zaak is, want dat verlengt de tijd die we nodig hebben om in slaap te geraken. Opgelet dus met de laatste koffie van de dag!
Bij een verhoogde dosis (meer dan 10 mg/kilo lichaamsgewicht), kan cafeïne leiden tot overprikkeling en zenuwachtigheid. Maar zulke hoge hoeveelheden zijn moeilijk te bereiken met frisdranken, koffie of thee.

Cafeïne leidt niet echt tot gewenning

Cafeïne leidt niet tot verslaving zoals gedefinieerd door de meeste officiële instanties. De wetenschappelijke studies tonen aan dat beperking of zelfs algehele onthouding van cafeïne geen ernstige psychologische of fysieke problemen veroorzaakt, zoals die optreden bij een echte verslaving.
Bij sommige mensen die veel cafeïne binnenkrijgen, kan het stoppen met koffiedrinken bijvoorbeeld wel leiden tot hoofdpijn van voorbijgaande aard (een dag). Dat kan vermeden worden door de hoeveelheid cafeïne geleidelijk aan te verminderen.

Artikel gepubliceerd door op 26/02/2008

Bronnen: www.eufic.org Nawrot P et al. 2003.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Index ArchiefAlfabetische indexIndex van de receptenIndex van meest gezochte artikels
De diensten