• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Besmetting met streptococcus B: wat zijn de risico's voor overdracht tijdens de bevalling?

Besmetting met streptococcus B: wat zijn de risico's voor overdracht tijdens de bevalling?

Streptococcus B is een bacterie.

Streptococcus-infecties komen heel veel voor. Doorgaans zijn ze onschuldig.

Maar zwangere vrouwen kunnen deze bacterie tijdens de bevalling overdragen op hun baby en dat kan tot zware verwikkelingen leiden.

Streptococcus B: meestal een onschadelijke gast, maar niet altijd!

Streptococcus B zijn bacteriën die zich in tal van organen nestelen (darmen, blaas, vagina, rectum, enz.). Ze kunnen infecties veroorzaken (van de urinewegen, vaginale infecties, enz.), maar meestal veroorzaken ze geen enkel symptoom.

Bij pasgeboren kinderen kunnen B-streptococcus die door de moeder zijn overgedragen wel tot zware en soms zelfs fatale infecties leiden. Het is dus belangrijk dat zwangere vrouwen gecontroleerd worden op de aanwezigheid van deze bacteriën. Zo kan de overdracht op de baby voorkomen worden of kan de  baby er meteen na de geboorte voor behandeld worden. 

Streptococcus B worden overgedragen van de moeder op de pasgeboren baby.

Naar schatting 15 tot 40 % van de volwassenen is drager van streptococcus maar ontwikkelt geen speciale infectie.

Van de zwangere vrouwen zou een vierde draagster zijn van streptococcus B. Het risico dat de bacterie op de baby wordt overgedragen is bijna 50 %, dat is dus heel hoog.

Die overdracht van moeder op foetus gebeurt vooral via het ademhalings- en spijsverteringskanaal, en wel door inademing of inname van vruchtwater tijdens de bevalling.

 

Vroege en late infectie

In België lopen er jaarlijks naar schatting 254 baby’s een infectie op door de streptococcus B. In 14% van de gevallen is de infectie fataal.

Dat neonatale sterftecijfer is de voorbije veertig jaar flink gedaald dankzij de daling van het aantal vroege infecties. Die daling is toe te schrijven aan de screening op streptococcus B bij zwangere vrouwen en aan de onmiddellijke behandeling van pasgeboren baby’s.

Als er bij de geboorte niet meteen een antibiotica-behandeling wordt opgestart, kan de baby in zijn eerste 24 levensuren een infectie krijgen. Die vroege infectie manifesteert zich meestal door ademhalingsproblemen  - zoals een longontsteking - of door bloedvergiftiging. In zeldzame gevallen kan het kind ook meningitis krijgen.

Heel af en toe ontwikkelt de baby pas in de daarop volgende weken een infectie. Die late infectie uit zich meestal door een longontsteking of bloedvergiftiging, gecombineerd met meningitis.

Maar het aantal gevallen van neonatale infecties is hoe dan ook klein: 1 tot 2 % van de baby’s is bij de geboorte besmet.

Streptococcus B kan wel ook aan de basis liggen van doodgeboorte en vroegtijdige bevallingen.

 

Artikel gepubliceerd door op 28/04/2014

Bronnen: Institut Pasteur, http://www.pasteur.fr/fr/institut-pasteur/presse/fiches-info/streptocoques-et-b.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten