PUBLICITÉ

Besmettelijke puistjes

Gepubliceerd door Catherine Rasse, medisch journaliste op 03/06/2003 - 00h00
-A +A

Mollusca contagiosa: een naam die u vertrouwd in de oren klinkt? Met reden, want het gaat hier om een zeer frequente huidaandoening die vooral voorkomt bij kinderen. Een overzicht van de bestaande behandelingen.

PUB

Molluscae contagiosae zijn kleine huidletsels met een doorsnede tussen 2 en 8 mm. We vinden ze terug in zeer uiteenlopende hoeveelheden, meestal op het gezicht, in de hals, de lies, de schaamstreek, de knieholte en onder de oksels. Zoals hun naam aangeeft, zijn ze uiterst besmettelijk. Ze kunnen echter geen kwaad. Molluscae hoeven zelfs niet speciaal behandeld te worden, want ze verdwijnen spontaan na 2 tot 4 jaar. Toch is een behandeling nuttig, niet alleen om een verhoogd besmettingsrisico te vermijden, maar ook om esthetische redenen. Puistjes zijn immers niet bepaald aantrekkelijk! Vooral jonge kinderen van 2 tot 10 jaar hebben er last van. Ook volwassenen kunnen soms besmet worden, door contact met een besmet kind of via seksueel contact. Hoe raakt u ze kwijt?

  • Via een niet-chemische techniek: curettage blijkt een doeltreffende methode: de arts gaat met een kleine, scherpe lepel onder de huid, spant de huid goed op en verwijdert de puistjes één voor één. Toch heeft deze voorkeurstechniek ook enkele nadelen: ze veroorzaakt een lichte bloeding en is (een beetje) pijnlijk. De pijn kan echter verlicht worden door vooraf een verdovende crème aan te brengen. Bovendien kunnen de puistjes na de curettage altijd terugkeren.
  • Behandelingen met topische geneesmiddelen (die werken op de plaats waar ze aangebracht worden) zijn uit den boze. Er zijn immers al tal van zalven en andere crèmes uitgeprobeerd. Sommige leverden weliswaar soms goede resultaten op, maar waren vaak niet gebruiksvriendelijk (ze moesten regelmatig aangebracht worden gedurende een vrij lange periode, enz.) of hadden bijwerkingen (irritatie, rode plekken, jeuk en zelfs oppervlakkige littekens). Conclusie: curettage lijkt vandaag de doeltreffendste methode om deze volkomen goedaardige huidaandoening te behandelen.
Gepubliceerd door Catherine Rasse, medisch journaliste op 03/06/2003 - 00h00 Medi-Sphere nr.195, 8 mei 2003, pp. 6-11.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ