PUBLICITÉ

Bescherm uw ogen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/01/2017 - 10h54
-A +A

Onze ogen kunnen schade oplopen door agressie van buitenaf of van binnen in ons lichaam, want ze staan in contact met beide milieus.

Blootstelling aan de zon, voeding... Hoe beschermen we onze ogen en houden we ze een leven lang gezond?

PUB

De zon en het risico voor onze ogen

We hebben de zon nodig om te leven, maar sommige stralen van de zon zijn schadelijk voor ons. Vooral de ultraviolette stralen zijn gevaarlijk.

Het menselijke oog bezit een natuurlijk afweersysteem, maar dat volstaat niet altijd. We moeten onze ogen dus extra beschermen.

  • Draag een zonnebril

Onze ogen moeten beschermd worden tegen de zon, vooral ‘s zomers of als de weerkaatsing feller is dan anders (in de bergen, aan zee). Dat geldt trouwens ook in de winter. Als u gaat skiën zonder zonnebril, dreigt u sneeuwblindheid of keratitis photoelectrica op te lopen. Dat is een heel pijnlijke irritatie van het hoornvlies. Meestal geneest de aandoening zonder behandeling, maar ze kan uw vakantie wel vergallen!

De zon is ook een de oorzaken van veroudering van de ooglens (cataract) en van het netvlies.

In de handel zijn zonnebrillen met verschillend gekleurde glazen te vinden. Er zijn groene, grijsgroene, grijze en bruine.  Ook de graad van filtering van de UV-stralen verschilt. Vraag uw opticien om raad zodat u de juiste bril kiest voor het gebruik dat u ervan wilt maken.

  • Kijk nooit rechtstreeks in de zon

De meest efficiënte bescherming van onze ogen tegen de zon zijn nog altijd onze oogleden! Als we rechtstreeks in de zon kijken, kan de zon het netvlies verbranden en het gezichtsvermogen onherstelbaar aantasten. Men spreekt dan van een fototrauma door de zon. Rechtstreeks naar de zon kijken mag alleen door speciaal daarvoor ontworpen filters die erkend zijn door de bevoegde instanties.

 

Heeft de voeding een invloed op onze ogen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) groenten en fruit bedraagt 645g groenten en 600g fruit per dag en per persoon. En ook de ogen ontsnappen niet aan de invloed van de voeding.

Vitamine A is dé vitamine voor gezonde ogen.

Deze vitamine is onmisbaar voor de goede werking van de oogstaafjes, dat zijn bepaalde cellen in het netvlies. Een tekort aan vitamine A, een veel voorkomend probleem bij kinderen uit ontwikkelingslanden, verstoort om te beginnen het nachtzicht. Als het tekort niet gecompenseerd wordt, zal er droogheid van de ogen optreden. Dat kan tot heel zware complicaties leiden en in het ergste geval zelfs tot blindheid.

De belangrijkste leveranciers van vitamine A zijn levertraan (uit vis), groenten en melkproducten.

Alle omstandigheden die leiden tot ondervoeding kunnen een tekort aan vitamine A veroorzaken. In de welstellende landen zoals hier komt dat bijvoorbeeld voor bij ziektes waarbij het voedsel onvoldoende door de darmen wordt opgenomen of bij een gevorderde kanker waarbij de patiënt vermagerd is.

 

De ogen profiteren op verschillende manieren van gezonde en evenwichtige voeding.

Zo kan obesitas leiden tot suikerziekte (diabetes) en hypertensie. Beide ziektes vormen een gevaar voor de ogen. De overtollige vetten stapelen zich op in de bloedvaten, waardoor de kleine bloedvaatjes in de ogen verstopt kunnen raken. Dan gaat het gezichtsvermogen achteruit. Sommige artsen raden voedingssupplementen met oliën, vitamines en oligo-elementen aan om droge ogen tegen te gaan. Ook advies van een diëtist kan nuttig zijn.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/08/2012 - 13h52 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/01/2017 - 10h54
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ