• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Bescherm uw ogen

Bescherm uw ogen

Tijdens de koude maanden zijn indoorsporten erg in trek, maar ze zijn niet zonder risico. Men heeft het wel over verrekkingen, breuken en builen, maar de bescherming van de ogen wordt meestal vergeten.

Oogletsels komen echter frequent voor. Meestal zijn kinderen en adolescenten de slachtoffers. Bij gevechtssporten is het risico het grootst, maar ook bij sporten waarbij ballen, rackets en andere slaghouten gebruikt worden, is het opletten geblazen. Contactsporten, zoals minivoetbal of basketbal, zijn eveneens niet zonder gevaar.

Oogleden

Ze worden vooral getroffen door wonden met of zonder substantieverlies. Ongeacht hoe ernstig ze op het eerste gezicht lijken, moeten ze altijd zorgvuldig door een arts onderzocht worden, zelfs als de bloeding zonder zware ingreep gestopt is. De arts zal vooral controleren of het kraakbeen dat het ooglid vormt, gekwetst is. Dat heet tarsusi, een ongelukkige naam wegens het risico op verwarring. Bij een tamelijk brede wonde moet men niet verwonderd zijn dat de arts die het eerste onderzoek uitvoert, de wonde niet hecht. Zonder advies van een oogarts bestaat namelijk het risico dat de hechting een tractie op het oog uitoefent met een asymmetrie als noodlottig gevolg. Daardoor zal het ooglid zich later niet correct kunnen sluiten. Kleine wondjes worden echter wel ter plekke gehecht. Naast wonden komen kneuzingen het meest voor. Ze veroorzaken meestal blauwe plekken en/of bloeduitstortingen in de oogleden. Een "blauw oog" wekt weliswaar de lachlust op, maar kan voor het oog zelf gevaren inhouden. Een te omvangrijke bloeduitstorting kan verhinderen dat het ooglid zich sluit, waardoor de oogbol kan uitdrogen. Om dat te vermijden moet men een gel van kunsttranen op het oog aanbrengen. We drukken er nogmaals op dat de beweeglijkheid van de oogbol door een arts of een oogarts gecontroleerd moet worden. Verder zal de arts tijdens zijn onderzoek een eventuele breuk van het bot dat de oogkas vormt, opsporen.

Ogen

Bij die gelegenheid moet hij ook controleren of de ogen niet gekwetst zijn. Bij dergelijke letsels zijn balsporten gewoonlijk de boosdoeners, maar in principe kunnen ze door alle sporten veroorzaakt worden. Een plotselinge en sterke vermindering van de gezichtsscherpte moet als een medisch spoedgeval worden beschouwd. Dit teken is een waarschuwing dat het oog gevaar loopt! Sommige klachten moeten ons aanzetten om dadelijk een specialist te raadplegen:

Zeldzamer, maar even ernstig, zijn oogwonden die gekenmerkt worden door hevige pijn, tranen, lichtschuwheid (fotofobie),...

Dit alles om erop te wijzen dat onze ogen, net als onze knieën, ellebogen, schedel en andere lichaamsdelen, bescherming nodig hebben. In alle gespecialiseerde winkels vinden we tegenwoordig brillen, aangepast aan elke leeftijd en nagenoeg elke sport...

Artikel gepubliceerd door op 06/01/2003

Bronnen: Guide des urgences de médecine du sport, uitgave van de Olympic Health Foundation

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Ik ben aan mijn ogen gehecht en ik draag er zorg voor…

Vindt u het artikel interessant?