• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Bescherm uw huisdieren tegen hondsdolheid!

Bescherm uw huisdieren tegen hondsdolheid!Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus. Het is een ziekte die vaak dodelijk is en die overgedragen wordt via speeksel van een besmet dier. Door uw hond of kat te laten vaccineren, kunt u hem of haar beschermen tegen hondsdolheid.

Het virus van hondsdolheid

Hondsdolheid is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat zich vermenigvuldigt in het organisme van een besmet individu ten gevolge van een beet van of contact met het speeksel van een besmet dier. Na een symptoomloze periode tijdens dewelke het virus zich vermenigvuldigt in de spieren, verspreidt het virus zich in het hele organisme via de zenuwen en tast het verschillende organen aan waaronder de speekselklieren. Via dat speeksel kan een dier andere levende wezens besmetten en dus ook mensen bij wie hondsdolheid altijd dodelijk is als de ziekte niet heel snel behandeld wordt. Bij honden en katten kan het zes maanden duren vooraleer de ziekte opduikt, maar twee weken voor het optreden van de symptomen kan het dier al besmettelijk zijn. Een hond of kat die in goede gezondheid lijkt te verkeren kan het virus zo doorgeven aan andere dieren.

Een ziekte met twee gezichten

Iemand die besmet is met het hondsdolheidvirus kan aan twee vormen van de ziekte lijden.
In de zogenaamde 'furieuze' vorm is het dier agressief, gejaagd en opgewonden, heeft het bijtneigingen en kampt het met een overvloedige speekselproductie. Mogelijk gaat het dier huilen. In de tweede vorm van de ziekte, de paralytische vorm, kan het dier zijn bewegingen niet meer coördineren, is het angstig, weigert het te eten en treedt verlamming van onder meer de ledematen progressief op.
De speekselproductie kan ook abnormaal hoog zijn. Aan welke vorm van de ziekte het dier ook lijdt, de ziekte resulteert altijd in de dood. De diagnose kan alleen met absolute zekerheid gesteld worden na het overlijden van het dier door middel van een hersenonderzoek bij de autopsie.

Artikel gepubliceerd door op 13/11/2007

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten