Bescherm u tegen chemische producten

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/12/2008 - 00h00
-A +A

Hoewel formele bewijzen voorlopig nog ontbreken, zijn er vandaag al genoeg argumenten om tot voorzichtigheid aan te manen. Chemische producten die het milieu vervuilen zoals detergenten en cosmetica hebben rechtstreekse gevolgen voor de vruchtbaarheid en veroorzaken misvormingen van de genitaliën. Het is dus belangrijk dat we er zo min mogelijk mee in contact komen.

PUB

Vruchtbaarheid van de man gaat achteruit door vervuiling

De cijfers zijn ondubbelzinnig: de vruchtbaarheid van de man is sterk gedaald, en de vervuiling door chemische stoffen draagt voor een groot deel bij tot dit fenomeen.
Volgens het Franse Agentschap voor de Bescherming van Gezondheid en Milieu (Afsset) zijn er bij heel wat diersoorten afwijkingen van het voortplantingssysteem vastgesteld. Dat is vooral het geval in sterk vervuilde zones. Nu is er ook bij de man "de afgelopen 50 jaar een vermindering van de productie van zaadcellen met 50% vastgesteld, en in diezelfde periode is er een verdubbeling van het aantal gevallen van teelbalkanker, samen met bepaalde misvormingen van de geslachtsorganen geregistreerd". Deze verschijnselen hangen voor een deel samen met bepaalde chemische stoffen (hormoonverstoorders of pseudo-oestrogenen, die de effecten van de vrouwelijke geslachtshormonen nabootsen).

Beperk blootstelling tijdens zwangerschap en kindertijd

Omwille van al deze nieuwe gegevens is het raadzaam om de blootstelling aan chemische producten tijdens belangrijke periodes van het leven te beperken, en wel in de vroegste kindertijd en tijdens de zwangerschap. Het is immers tijdens de ontwikkeling van het kind en dat vanaf het foetale stadium dat blootstelling aan chemische stoffen de meeste schade aanricht aan de toekomstige vruchtbaarheid.
Sommige chemische stoffen, en dan vooral pesticiden, ftalaten (gebruikt in zacht plastic) en parabens (in cosmetica) zouden reprotoxisch (gevaarlijk voor de voortplanting) zijn. Vandaar de volgende tips:
• Gebruik zo min mogelijk cosmetische producten met parabens (ze staan vermeld bij de ingrediënten).
• Gebruik een crème tegen zwangerschapsstriemen zonder parabens.
• Ga voor biologische cosmetica.
• Werk met groene huishoudproducten of producten met het ecolabel.
• Schil uw fruit en groenten.
• Gebruik geen geurverspreiders voor in huis.
• Mijd insecticides in spuitbussen.
• Mijd werkzaamheden met chemische middelen en verf.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/12/2008 - 00h00 Colloquium van het Franse ministerie voor milieu, 25 november 2008. Persbericht van het Franse Agentschap voor de Bescherming van Gezondheid en Milieu (Afsset), november 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat zijn de gevaren van parabenen? Gepubliceerd op 26/03/2013 - 14h11

In de winkels verschijnen almaar meer producten « zonder parabenen ». Volgens degenen die ze ons verkopen, zouden ze minder gevaarlijk zijn voor onze gezondheid . Maar welke gevaren voor de gezondheid houden parabenen precies in?

Endocriene ontregelaars: waar zitten ze zoal in? Geüpdatet op 13/02/2012 - 15h55

Endocriene ontregelaars zijn chemische stoffen die in de natuur zitten of het product zijn van een industrieel proces. Ze zitten overal in het milieu. We worden er dus continu in meer of mindere mate aan blootgesteld zonder dat we het effect ervan op...

Meer artikels