• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Bescherm u doeltreffend tegen de zon

Bescherm u doeltreffend tegen de zon De zon staat momenteel op zijn hoogst, dus moet u zich goed beschermen tegen UV-stralen. Enkele tips voor een "huidvriendelijke" zomer.

De zon is een echte kerncentrale. Licht omvat maar een klein deel van het zonnespectrum en bestaat uit UV-stralen. Die vallen op hun beurt uiteen in UV-A-stralen (lang), UV-B-stralen (middellang) en UV-C-stralen (kort). De lichtstralen gaan door de atmosfeer, worden er gefilterd en ontdaan van hun voor de mens dodelijke golflengten, en dringen door in de huid, waar ze tal van biologische en metabolische reacties op gang brengen. De lichtenergie die ons bereikt, omvat slechts 10 % UV-stralen, maar die zijn wel biologisch zeer actief en dringen vrij diep door in onze huid.

Enkele anti-UV-tips

* Gebruik zonproducten die een beschermingsfactor bevatten tegen UV-A- en UV-B-stralen. Smeer u in om de twee uur en na elke zwembeurt. Bescherm en voed uw lippen met een balsem die een UV-filter bevat. Er bestaan nu ook dagcrèmes met UV-filter om de huidveroudering te bestrijden die in elk seizoen veroorzaakt wordt door de UV-stralen. * Een zonnebril is niet alleen een trendy accessoire, maar beschermt ook daadwerkelijk de ogen. Kies er één die aangepast is aan uw gezicht en uitgerust is met anti-UV-glazen. Voor wie lenzen draagt, bestaan er speciale lenzen met anti-UV-bescherming. * 's Zomers dragen we graag heldere kleuren. Toch houden donkere tinten beter UV-stralen tegen. Katoen is licht en dus ideaal voor de zomer, maar polyester beschermt de huid beter tegen de schadelijke effecten van de zon. Bescherm uw gezicht en hals door een hoed of pet te dragen. U kunt voortaan zelf uw kleren behandelen met een wasproduct dat beschermt tegen UV-stralen (met beschermingsfactor 30). Er is ook anti-UV-kledij op de markt. * De zon is het schadelijkst tussen 12 en 15 uur. Zoek tijdens die uren de schaduw op. In sommige landen (waaronder Frankrijk) wordt bij het weerbericht ook elke dag de intensiteit van de UV-straling vermeld. * Wat is er prettiger dan een fris biertje of wit wijntje drinken op een terras? Maar opgelet: alcohol doet de huid uitdrogen. Drink dus veel water.

Een verwittigd man is er twee waard!

We hebben weliswaar de zon nodig voor ons lichamelijk en geestelijk evenwicht, maar overdaad schaadt. Geniet er met mate van, anders betaalt u vroeg of laat de prijs.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 21/06/2005

Vindt u het artikel interessant?