Beschadiging van een hersendeeltje verhoogt risico op zelfdoding

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 12/05/2011 - 17h51
-A +A

Het opsporen via een MRI-scan van een beschadiging van het achterste deel van het corpus callosum – een zenuwbundel die de twee hemisferen met elkaar verbindt –zou zelfmoordneigingen bij 65-plussers kunnen voorspellen.

PUB

Atrofie van het corpus callosum van minstens 10%

Anders dan veel mensen denken, komt zelfdoding meer voor bij senioren dan bij jongeren. Een bijkomend probleem is dat oudere mensen met zelfmoordneigingen nog minder over hun voornemen spreken voor ze tot de daad overgaan. Dat maakt het ook moeilijk om de poging tot zelfdoding te zien aankomen. Dat probleem zou in de toekomst verholpen kunnen worden. Een team van onderzoekers heeft een groep bejaarden onderzocht die al een poging tot zelfdoding achter de rug hadden. Ze stelden vast dat het corpus callosum bij hen meer verschrompeld was dan bij de controlegroep en zelfs bij een groep senioren die leden aan een depressie.

 

Obstakels bij de oplossing van het probleem

Momenteel is er nog geen expliciet causaal verband gelegd tussen de beschadiging en de kans op zelfdoding. Maar de onderzoekers hebben wel een denkpiste. Het corpus callosum speelt een actieve rol in het verwerken van de informatie die de hersenen ontvangen. Bij beschadiging ervan kan die hersenfunctie verstoord raken… en dat is net wat er gebeurt bij mensen die proberen uit het leven te stappen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 12/05/2011 - 17h51

“Biological Psychiatry”, mai 2011 ; “Le Quotidien du médecin”, mai 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels