• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Benzinestations: verhoogd risico op leukemie

Benzinestations: verhoogd risico op leukemie Kinderen die in de buurt van een benzinestation wonen, zouden vier keer meer kans lopen om leukemie te krijgen, zo blijkt uit een Franse enquête.

Bij volwassenen is er al een verband gelegd tussen blootstelling aan benzeen op het werk en het ontstaan van acute leukemie. Deze vluchtige verbinding, die onder meer in koolwaterstofderivaten zit, zoals autobrandstoffen, is opgenomen in de lijst van "kankerverwekkende producten voor de mens". Vandaar dat het gebruik ervan vandaag streng gecontroleerd wordt en er voor de meeste gebruikstoepassingen van benzeen ongevaarlijke vervangingsproducten zijn gevonden, op enkele uitzonderingen na, in het bijzonder brandstoffen.

Om dit verband te analyseren bij kinderen, aangezien die op dezelfde substanties vaak anders reageren dan volwassenen, werd er een enquête uitgevoerd bij moeders van 565 kinderen tussen twee en zes jaar in Rijsel, Lyon, Nancy en Parijs. Deze voorbereidende studie bracht echter geen enkel verband aan het licht tussen het ontstaan van acute leukemie bij kinderen en blootstelling van moeders op het werk aan koolwaterstoffen tijdens hun zwangerschap of het drukke autoverkeer in woonwijken. Wel lopen kinderen die in de buurt van een benzinestation of een garage wonen, vier keer meer kans op leukemie; hoe langer de blootstelling, hoe hoger het risico.

Dit resultaat, dat gebaseerd is op een gewone peiling, onderstreept hoeveel nood er vandaag is aan een wetenschappelijk onderbouwde studie, om dit verband tussen acute leukemie bij kinderen en het wonen in de buurt van een benzinestation te bevestigen of te ontkrachten.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 14/09/2004

Bronnen: Occupational and Environmental Medecine Journal, vol. 61, september 2004.

Vindt u het artikel interessant?