Bent u diabetespatiënt? Dan hebt u een speciaal rijbewijs nodig!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2015 - 15h37
-A +A

Weinig mensen weten het, maar het klopt wel degelijk: voor wie diabetes heeft, volstaat het gewone rijbewijs niet meer.  Het is voortaan zelfs ongeldig en moet aangevuld worden met documenten die specifiek verband houden met de ziekte.

PUB

Waarom hebben diabetici een speciaal rijbewijs nodig?

Als een diabetes goed onder controle is, zal dat in het verkeer geen problemen opleveren. Volgens de beschikbare gegevens veroorzaken diabetici trouwens niet meer ongevallen dan andere mensen als ze zich houden aan bepaalde veiligheidsregels die met hun ziekte verband houden. Toch blijft het zo dat diabetes misselijkheid en zelfs bewustzijnsverlies kan veroorzaken; en als dit achter het stuur gebeurt, is dat natuurlijk heel gevaarlijk. Diabetes richt bovendien schade aan de zenuwen aan; de ziekte kan ook het gezichtsvermogen of de controle over de armen en benen aantasten, enz.

Daarom hebben de wetgevende instanties beslist dat voor mensen bij wie diabetes wordt vastgesteld het gewone rijbewijs niet langer volstaat.

Wat is er speciaal aan het rijbewijs voor diabetici?

Om het rijbewijs te krijgen, volstaat het niet meer om te slagen voor de theoretische en praktische proeven. De kandidaat moet op de gemeentediensten een attest bezorgen dat door een arts is ingevuld en waarin verklaard wordt dat hij rijgeschikt is. Voor privépersonen zijn er twee mogelijkheden:

  • De diabetes wordt behandeld zonder insuline (door een dieet en/of geneesmiddelen die de bloedsuikerspiegel verlagen) of met slechts 1 tot 2 insulinespuitjes per dag: de huisarts kan het rijgeschiktheidsattest afleveren.
  • De patiënt heeft een insulinepompje of zet drie of meer insulinespuitjes per dag: in dat geval moet een diabetoloog het rijgeschiktheidsattest opstellen.

Voor professionele chauffeurs (vrachtwagenbestuurders, enzovoort) vereist het rijgeschiktheidsattest automatisch de tussenkomst van een arbeidsgeneesheer; die moet  eerst een gunstig advies krijgen van de huisarts of van een diabetoloog.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2015 - 15h37

http://www.diabete-abd.be/problemes-sociaux/permis-de-conduire.aspx

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Van diabetes tot pancreaskanker Geüpdatet op 26/08/2013 - 12h07

Diabetes is een risicofactor voor pancreaskanker, en recente studies bevestigen dat verband. Met andere woorden: diabetici lopen meer kans dan anderen om pancreaskanker te krijgen. Het goede nieuws is dat deze kanker vrij zeldzaam is, al heeft hij we...

Diabetes is schadelijk voor uw hersenen Geüpdatet op 12/12/2014 - 16h42

Diabetes is een bekende risicofactor voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Maar wat de precieze impact van diabetes is op de veroudering van de hersenen was nog niet honderd procent duidelijk. Nu dus wel.

Meer artikels