PUBLICITÉ

Bent u allergisch voor kakkerlakken?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/10/2013 - 16h56
-A +A

Een allergie voor kakkerlakken in de echte zin bestaat niet.
Net als bij mijten is men niet allergisch voor het dier zelf, maar voor de uitwerpselen en het afval dat het produceert. Die zijn terug te vinden in het stof dat allergielijders binnenkrijgen bij het ademen.

Wat moet u weten over allergieën voor kakkerlakken?

PUB

Geliefkoosde voedingsmiddelen en schuilplekken van kakkerlakken

Kakkerlakken nestelen zich het vaakst in onzindelijke milieus, maar ze kunnen ook nieuwe gebouwen koloniseren via de verluchtingskokers of besmette voorwerpen (oudere meubels, matrassen, boodschappen, enz.).

Kakkerlakken houden van vocht, warmte, duisternis en stof. Dat laatste maken ze ook zelf. Ze verspreiden zich makkelijk in dit soort milieus, en die zijn in onze huizen makkelijk te vinden.

Ze leven van kleine voedingsdeeltjes die ze in het stof vinden en nestelen zich vooral in keukens, opbergkasten, vuilniskokers en vuilbakken. Maar ze kunnen ook de kelder koloniseren, het washok, de omhulsels van buizen, spleten in muren, enz.

Hoe zit het nu met de allergie voor kakkerlakken?

Mensen die allergisch zijn voor kakkerlakken zijn dat vaak ook voor andere pneumoallergenen. Dat zijn allergenen in de lucht zoals pollen, mijten en dierenhaar (men heeft het over een allergie voor dierenhaar, maar in feite is men allergisch voor een enzym in het speeksel van de dieren dat in de haren terechtkomt als ze hun vacht likken).

Kakkerlakken brengen pneumoallergenen voort
Net als bij een allergie voor mijten wordt de allergische reactie op kakkerlakken veroorzaakt door de uitwerpselen die ze produceren en hun afvalstoffen als ze vervellen. Die deeltjes komen in het stof terecht en gaan via de lucht de hele woning rond.

Allergische rinitis en conjunctivitis
Deze pneumoallergenen dringen in de luchtwegen en veroorzaken rinitis (lopende neus, niesbuien, astma, enz.), maar soms ook allergische conjunctivitis (rode ogen, tranende ogen, gezwollen oogleden).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/10/2013 - 16h56

Laouénan Christine, « Maison & Santé : bien respirer chez soi », Editions Pascal.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ