• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Belviq® :een pil tegen obesitas: goed nieuws of niet?

Artikel gepubliceerd door op 03/07/2012


Belviq® :een pil tegen obesitas: goed nieuws of niet?

De FDA, de Amerikaanse federale overheid die waakt over de kwaliteit van de voeding en de geneesmiddelen, heeft net toestemming gegeven om een nieuwe pil tegen obesitas op de markt te brengen:Belviq®.

Iets om ons op te verheugen?

Een pil tegen obesitas: een spectaculaire nieuwigheid

Het is tien jaar geleden dat de FDA nog haar toestemming gegeven heeft om een geneesmiddel ter bestrijding van obesitas op de markt te brengen. De goedkeurig voor de nieuwe pil met de merknaam Belviq® is dus wel voorpaginanieuws, en dat aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

 

Elke vooruitgang in de strijd tegen obesitas is positief en verdient gesteund te worden. Want we slagen er vooralsnog niet in om obesitas te stoppen. Het aantal obese mensen blijft maar stijgen. Maar pillen tegen overgewicht of obesitas hebben een nogal slechte reputatie. Er zijn er in het verleden al veel uit de handel genomen omdat ze risico’s inhielden voor het hart. Bovendien is de efficiëntie ervan sterk omstreden. Hoe zit het dan met de nieuwkomer?

 

Een al eerder uitgeteste tactiek

Belviq® bindt zich aan de receptoren van serotonine om overgewicht te bestrijden. Het hormoon serotonine vervult verschillende taken –zoals alle hormonen – maar is vooral betrokken bij de regeling van de eetlust (of het verzadigingsgevoel). Volgens het laboratorium dat Belviq® heeft ontwikkeld, helpt het medicament de hoeveelheid opgenomen calorieën verminderen zonder dat er een hongergevoel optreedt.

 

Maar daar knelt juist het schoentje, want ook andere geneesmiddelen die in het verleden uit de handel zijn genomen vanwege het grote gevaar voor het hart maakten gebruik van de receptoren van serotonine…

 

Afwegen van voor- en nadelen

De FDA heeft in 2010 geweigerd om Belviq® op de markt te brengen. De pil leek bij ratten een kankerverwekkend effect te hebben. Er waren ook twijfels bij de doeltreffendheid van het product, ook al bleek uit de door de producenten voorgestelde studie dat de helft van de mensen die de pil namen 5% van hun gewicht waren kwijtgeraakt. Bij de mensen die een placebo hadden gekregen, was maar één op de vijf vermagerd.

Maar dit jaar gooide de commissie het roer om en gaf ze toch haar fiat. Het product komt nu dus toch op de markt. Als belangrijkste argument voert de FDA aan dat overgewicht een te groot probleem voor de volksgezondheid geworden is.

Het geneesmiddel is wel enkel bedoeld voor de zwaarste gevallen van overgewicht en die bovendien met andere problemen gepaard gaan (diabetes van het type 2, hypertensie, verhoogde cholesterol, enz.). Het middel is verboden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Er worden van de producent ook nog bijkomende studies geëist als de pil eenmaal in de handel is.

 

Maar het product komt hoe dan ook op de markt, hoewel alle artsen die het geëvalueerd hebben er niet van overtuigd zijn dat het onschadelijk is voor het hart.

 

Wat ervan te denken? Nogmaals: als Belviq® het leven van mensen met overgewicht echt kan verbeteren en als het risico voor het hart of voor kanker onder controle te krijgen is, moeten we er zeker blij mee zijn.

 

Maar in afwachting van de bewijzen – er is bovendien nog lang geen sprake van om het middel op de Europese markt te brengen – wordt het wel hoog tijd dat we anders en beter gaan leven. Meer bewegen en minder eten is altijd mogelijk, of u nu overgewicht hebt of niet. De kilo’s gaan er dan wel vanzelf af, maar u zult zich vooral beter voelen.

 

Artikel gepubliceerd door op 03/07/2012

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Meer doden door overgewicht dan door ondervoeding

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/12/2012 12:26

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

Obesitas eist meer dodelijke slachtoffers dan ondervoeding Er sterven vandaag meer mensen aan obesitasgerelateerde ziekten - zoals hart- en vaataandoeningen en diabetes - dan aan ondervoeding door een...