• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Belgische ziekenhuizen zetten zich schrap tegen resistente bacteriën

Belgische ziekenhuizen zetten zich schrap tegen resistente bacteriën Resistente bacteriën met de naam Methicilline Resistente Stafylococcus Aureus, kortweg MRSA, waren als de pest rond in Europese ziekenhuizen. Alleen strenge maatregelen kunnen hen buiten de deur houden.

'Drager'

20% tot 40% van de bevolking is "drager" van de bacterie Stafylococcus aureus. Dit betekent dat deze mensen de kiem met zich meedragen zonder er hinder van te ondervinden. De bacterie bevindt zich bij voorkeur in de neus en de keel. Wanneer de weerstand van een drager verzwakt is of wanneer hij/zij een operatie moet ondergaan kan deze bacterie een oorzaak zijn van besmettingen van operatiewonden en van de huid maar ook van longontsteking, gewrichtsinfecties, e.a.

MRSA: gevreesde variant

De laatste decennia is er een wereldwijde toename van ziekenhuisinfecties door een bijzonder kwalijke variant van Stafylococcus Aureus, namelijk MRSA. Deze MRSA's zijn resistent tegen courante antibiotica. De bacterie is bij "dragers" als regel onschuldig. Indien hij overgedragen wordt aan patiënten met verzwakte afweer kan hij wel gevaarlijke infecties veroorzaken die erg moeilijk te bestrijden zijn. Slechts één groep antibiotica, de glycopeptiden, kan deze kwaadaardige kiemen de baas. Nu blijkt dat sommige MRSA stammen resistent worden aan dit laatste redmiddel. Daarom zetten ziekenhuizen alles op alles om de duivelse microbe buiten de deur te houden.

Artikel gepubliceerd door op 29/07/2003

Bronnen: Guidelines for control and prevention of MRSA transmission in Belgian hospitals. Groep ter Opsporing, Studie en Preventie van de Infecties in de Ziekenhuizen (GDEPIH - GOSPIZ), April 2003.

Vindt u het artikel interessant?