Belgische première: geneesmiddel dat alle uitzaaiingen verhindert?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 31/07/2014 - 16h32
-A +A

Het is een van de meest opwindende berichten van de voorbije maanden of zelfs jaren: onderzoekers van de UCL denken een stof te hebben ontdekt die de uitzaaiing van elke vorm van kanker zou kunnen verhinderen.

PUB

Vorming van elke metastase voorkomen

Voorlopig is het geneesmiddel enkel op muizen getest; volledige zekerheid is er dus nog niet. Maar aan de ULB is het enthousiasme tastbaar aanwezig. Het team van prof. Pierre Sonveaux heeft immers ontdekt dat uitzaaiingen bij kanker waarschijnlijk toe te schrijven zijn aan een specifieke functiestoornis in de mitochondriën van de kwaadaardige cellen. Daardoor zouden vrije radicalen worden gevormd met de naam superoxide-ionen. De onderzoekers hebben ook ontdekt dat een stof die deze superoxiden afbreekt de vorming van deze uitzaaiingen kan verhinderen. Dat is pas echt goed nieuws.

Misschien heel binnenkort al een therapie

De behandeling is dus enkel bij muizen getest en doeltreffend gebleken, maar bij de tests werden wel menselijke tumors gebruikt. De therapie moet nu nog verder worden aangepast en op mensen getest. Het kan dus nog enkele jaren duren voor alles rond is. Maar de eerste tests zouden al over enkele maanden kunnen beginnen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 31/07/2014 - 16h32
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ziekte van Huntington: welke behandeling? Suiker! Gepubliceerd op 14/12/2016 - 11h39

Ja, maar niet om het even welke. Het gaat meer bepaald om trehalose, een suiker die tot de familie van de sachariden behoort. Trehalose bleek, bij toediening aan transgene muizen die als model dienden voor de ziekte van Huntington, de motorische symp...

Nieuwe Belgische hoop in de strijd tegen kanker Geüpdatet op 26/09/2006 - 00h00

Een team wetenschappers van de Universiteit van Luik en de universitaire Faculteit van Gembloux (Gembloers) heeft ontdekt dat sommige peptiden een antiangiogene werking hebben. Deze ontdekking biedt hoopvolle perspectieven voor het kankeronderzoek .

Meer artikels