• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Belgische première: geneesmiddel dat alle uitzaaiingen verhindert?

Artikel gepubliceerd door op 01/08/2014


Belgische première: geneesmiddel dat alle uitzaaiingen verhindert?

Het is een van de meest opwindende berichten van de voorbije maanden of zelfs jaren: onderzoekers van de UCL denken een stof te hebben ontdekt die de uitzaaiing van elke vorm van kanker zou kunnen verhinderen.

Vorming van elke metastase voorkomen

Voorlopig is het geneesmiddel enkel op muizen getest; volledige zekerheid is er dus nog niet. Maar aan de ULB is het enthousiasme tastbaar aanwezig. Het team van prof. Pierre Sonveaux heeft immers ontdekt dat uitzaaiingen bij kanker waarschijnlijk toe te schrijven zijn aan een specifieke functiestoornis in de mitochondriën van de kwaadaardige cellen. Daardoor zouden vrije radicalen worden gevormd met de naam superoxide-ionen. De onderzoekers hebben ook ontdekt dat een stof die deze superoxiden afbreekt de vorming van deze uitzaaiingen kan verhinderen. Dat is pas echt goed nieuws.

Misschien heel binnenkort al een therapie

De behandeling is dus enkel bij muizen getest en doeltreffend gebleken, maar bij de tests werden wel menselijke tumors gebruikt. De therapie moet nu nog verder worden aangepast en op mensen getest. Het kan dus nog enkele jaren duren voor alles rond is. Maar de eerste tests zouden al over enkele maanden kunnen beginnen.

Artikel gepubliceerd door op 01/08/2014

Vindt u het artikel interessant?