• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Belgische jongeren en tabak: de jongeren zijn gehecht aan hun sigaret!

Belgische jongeren en tabak: de jongeren zijn gehecht aan hun sigaret!Tabakologen weten het goed: zelfs de eerste sigaretten kunnen leiden tot tabaksverslaving. Het recentste onderzoek van het OIVO over tabak, dat zich vooral richt op jongeren, levert het zoveelste bewijs...

Jonge Belgen en tabak


Eerste vaststelling van het OIVO: het aantal rokende jongeren is op één jaar tijd met 2% verminderd, maar is wel nog hoger dan in 2005 en 2006. Het goede nieuws wordt echter gecompenseerd door een minder rooskleurig en verontrustend gegeven: jonge rokers (tussen 10 en 17 jaar) roken gemiddeld 11,5 sigaretten per dag, wat 4 sigaretten meer is dan de voorbije jaren. Meisjes roken gemiddeld meer sigaretten dan jongens en jongeren uit minder bedeelde gezinnen roken meer dan jongeren uit gegoede families. In Wallonië, roken jongeren gemiddeld 14 sigaretten per dag, tegen 10,5 in Vlaanderen en 6,1 in Brussel.

Jongeren hebben niet echt zin om te stoppen met roken


Uiteraard verschillen de cijfers veel naargelang de leeftijd. Zo heeft 13% van de 10-jarigen en 6% van de 11-jarigen al eens geprobeerd een sigaret te roken, maar op die leeftijd, blijft het in de meeste gevallen bij die eerste ervaring. Maar vanaf 14 jaar, probeert al de helft van de jongeren te roken... en één op de vier zal dat blijven doen. Zodra de sigaret deel gaat uitmaken van hun leven, wordt ze zeer snel een vaste gewoonte: tot de leeftijd van 14 jaar, beweren de meeste jongeren niet van plan te zijn om te stoppen met roken. Daarna lijkt stoppen met roken hen aanvaardbaar, maar niet op korte termijn. Tabaksverslaving is echter zeer snel een feit: van de vijf rokers, hadden er vier al ooit te kampen met een onbedwingbare drang naar een sigaret.

Artikel gepubliceerd door op 01/02/2010

Bronnen: OIVO (Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties), documentatie tabak 2009

Vindt u het artikel interessant?