Belgen: te weinig oogarts, te weinig brillen

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 02/12/2008 - 00h00
-A +A

Slechts 1 op 4 Belgen vindt zijn ogen van goede kwaliteit. Toch negeren de Belgen te vaak hun oogklachten. Ze gaan te weinig naar de oogarts en dragen ze te vaak geen bril. Wie toch een afspraak maakt, doet dat vaak uit verplichting.

PUB

Oogklachten niet gering

Het probleem zit hem niet in het erkennen van een oogklacht, zo blijkt uit een recent onderzoek*. Bijna de helft van de 45-plussers die niet brillen of lenzen dragen, vindt dat ze een bril nodig heeft om beter te zien. 44% van de ondervraagden heeft last van een verminderde zichtbaarheid bij vermoeide of pijnlijke ogen.
Beeldschermen van computer of tv zijn verantwoordelijk voor de meeste klachten. De helft van personen met oogklachten heeft last van vermoeide ogen tijdens het werken met een beeldscherm en 36% beweert er zelfs rode ogen van te krijgen.
Opmerkelijk is dat mannen minder klachten hebben over hun ogen dan vrouwen. 45% van de mannen beweert geen last te hebben van pijnlijke of vermoeide ogen. Terwijl dat cijfer bij de vrouwen op amper 33% ligt voor pijnlijke ogen en op 9% voor vermoeide ogen.

Te weinig aandacht

Ondanks de grote hoeveelheid van zijn klachten, besteedt de Belg er te weinig aandacht aan. Preventieve maatregelen nemen de Belgen zelden. Zo draagt 29% zelden of nooit een zonnebril wanneer de zon schijnt. Iets minder dan de helft (47%) van de respondenten stelt zijn computerscherm correct in.
Sterker nog, 1 op 3 mensen met oogklachten hebben geen intentie om binnen het jaar naar de oogarts te gaan. In de plaats daarvan proberen ze hun problemen te verdoezelen door lapmiddelen te gebruiken, zoals een kant - en - klaar leesbrilletje uit de supermarkt (33% van de 45-plussers). Ook de leestekst op een grotere afstand houden, is voor een kwart van de 45-plussers blijkbaar een valabel alternatief.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 02/12/2008 - 00h00 * Het onderzoek werd uitgevoerd in september 2008 bij 750 Belgen door InSites in opdracht van brillenglazenmark Varilux.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Verziendheid: wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 17/11/2015 - 12h22

Verziendheid is het gevolg van de veroudering van de ooglens die almaar minder goed haar rol vervult. Dat uit zich in een vermindering van de gezichtscherpte. Het fenomeen is jammer genoeg onvermijdbaar, maar het is wel perfect mogelijk om het zicht...

Contactlenzen: tips voor het onderhoud Gepubliceerd op 08/04/2015 - 10h45

Met soepele of harde contactlenzen zijn bijna alle afwijkingen van het gezichtsvermogen te corrigeren (bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, ouderdomsverziendheid). Het onderhoud is van cruciaal belang om het dragen van contactlenzen - tenzij u d...

Meer artikels