Belgen hebben een lichte voorkeur voor vrouwelijke artsen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/11/2013 - 11h21
-A +A

De vervrouwelijking van het doktersberoep valt niet te ontkennen. 74% van de studenten die voor de richting huisarts kiezen zijn momenteel meisjes.

Wat vinden de patiënten daarvan? De vrije Mutualiteiten hebben via internet een peiling uitgevoerd en ze die vraag voorgelegd.

PUB

Dokters: vrouwen iets populairder dan mannen

Het verschil is niet enorm, maar het is er wel. 14% van de Belgen gaan liever bij een mannelijke arts op raadpleging, 16% kiest voor een vrouw. De redenen voor die voorkeur zijn niet altijd even duidelijk, maar één op de vijf Belgen is van mening dat vrouwelijke artsen 'menselijker' zijn in hun relatie met de patiënt, dat ze meer luisteren en meer aandacht hebben voor de leefgewoonten van de patiënt.

Eén minpunt kwam in de peiling naar voren: 14% van de Belgen vindt dat vrouwelijke dokters vaker deeltijds werken en dus minder beschikbaar zijn voor de patiënten. Amper 8% van de Belgen vindt dat de vervrouwelijking van het medisch beroep een slechte zaak is.

 

Het type arts: niet zo belangrijk voor de patiënten

Toch één kanttekening: vrouwelijke artsen zijn dan misschien wel wat populairder, de grote meerderheid van de Belgen hecht geen belang aan het feit of hun huisarts nu een jurk draagt of niet. Slechts 30% van de Belgen verkiest een sekse boven de andere. Criteria zoals de afstand van huis of het feit dat de arts door een kennis is aanbevolen zijn veel belangrijker.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/11/2013 - 11h21

MediQuality

 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Omtrent intieme hygiëne Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Heel wat vrouwen denken dat een onprettig ruikende vagina het gevolg is van een gebrek aan hygiëne. Vaak weten vrouwen ook niet dat het overmatig wassen van de vagina de problemen alleen maar groter maakt.

Wedden dat u vitamine D te kort hebt? Geüpdatet op 11/02/2013 - 14h46

Wist u dat vitamine D cruciaal is in de preventie van kanker, cardiovasculaire aandoeningen, osteoporose, multiple sclerose, diabetes type 1, enz.? Nochtans hebben de meeste Belgen te weinig vitamine D! Een veertigtal artsen en internationale onderzo...

Senior: vanaf 71 jaar! Geüpdatet op 28/09/2004 - 00h00

Vanaf welke leeftijd word je senior? Da's de vraag die gesteld werd tijdens een peiling van TNS Sofres voor het magazine "Notre Temps en France". Het gemiddelde antwoord luidt: 71 jaar, maar hangt toch vooral af van de leeftijd van de geïnterviewde.

Meer artikels