• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Belgen hebben een lichte voorkeur voor vrouwelijke artsen

Artikel gepubliceerd door op 14/11/2013

Bronnen: MediQuality

 


Belgen hebben een lichte voorkeur voor vrouwelijke artsen

De vervrouwelijking van het doktersberoep valt niet te ontkennen. 74% van de studenten die voor de richting huisarts kiezen zijn momenteel meisjes.

Wat vinden de patiënten daarvan? De vrije Mutualiteiten hebben via internet een peiling uitgevoerd en ze die vraag voorgelegd.

Dokters: vrouwen iets populairder dan mannen

Het verschil is niet enorm, maar het is er wel. 14% van de Belgen gaan liever bij een mannelijke arts op raadpleging, 16% kiest voor een vrouw. De redenen voor die voorkeur zijn niet altijd even duidelijk, maar één op de vijf Belgen is van mening dat vrouwelijke artsen 'menselijker' zijn in hun relatie met de patiënt, dat ze meer luisteren en meer aandacht hebben voor de leefgewoonten van de patiënt.

Eén minpunt kwam in de peiling naar voren: 14% van de Belgen vindt dat vrouwelijke dokters vaker deeltijds werken en dus minder beschikbaar zijn voor de patiënten. Amper 8% van de Belgen vindt dat de vervrouwelijking van het medisch beroep een slechte zaak is.

 

Het type arts: niet zo belangrijk voor de patiënten

Toch één kanttekening: vrouwelijke artsen zijn dan misschien wel wat populairder, de grote meerderheid van de Belgen hecht geen belang aan het feit of hun huisarts nu een jurk draagt of niet. Slechts 30% van de Belgen verkiest een sekse boven de andere. Criteria zoals de afstand van huis of het feit dat de arts door een kennis is aanbevolen zijn veel belangrijker.

Artikel gepubliceerd door op 14/11/2013

Bronnen: MediQuality

 

Vindt u het artikel interessant?