• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Belgen en stress op het werk

Belgen en stress op het werkUit een recente studie blijkt dat Belgen meer last hebben van stress dan hun Europese buren. De nefaste effecten van stress op de gezondheid zijn onderhand wel bekend. Gelukkig reikt de studie ook elementen aan om die stress te verminderen.

Meer gestresst dan onze buren

42% van de ondervraagde Belgen verklaarde vaak of heel vaak last te hebben van
stress. Bij jongeren (minder dan 25), mensen die deeltijds werken en werknemers die pas in het bedrijf werken, lag dat cijfer lager. Het feit dat men tot het kaderpersoneel behoort, een universitair diploma heeft, voltijds of voor een groot bedrijf werkt, zijn allemaal factoren die extra stress geven. Maar met 42% van de Belgen die last heeft van stress liggen we hoe dan ook een pak hoger dan onze buurlanden: in Frankrijk verklaarde slechts 36% van de werknemers gestresst te zijn, in Nederlanden was dat slechts 27%! Is het hogere percentage te wijten aan een verschil in de werkomstandigheden, gaat het om een subjectief gevoel, of ligt het simpelweg aan de definitie van de term stress? Het is moeilijk te zeggen, maar dat stress negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid staat vast. Het is dus wel even de moeite om na te gaan hoe we de stress kunnen verminderen, en ook daar geeft de studie ons nuttige tips.

In het bedrijf zelf zijn de managers bepalend!

Bepaalde stresserende elementen op de werkvloer zijn natuurlijk niet te vermijden: druk, emotionele last, zelfs de hoeveelheid werk kunnen ondanks de inspanningen van iedereen hoog blijven. Maar er zijn enkele aspecten die we zelf in de hand hebben en die de stress kunnen verminderen. Vooral het gedrag van de rechtstreekse meerdere speelt een doorslaggevende rol: duidelijke communicatie en steun bieden aan de werknemers zijn cruciaal. Ook de goede organisatie van het werk speelt een rol, net zoals de steun van collega's, al zijn deze factoren iets minder bepalend. 61% van de werknemers die vinden dat hun baas slecht communiceert is gestresst. Bij de werknemers die tevreden zijn over de communicatie klaagt amper 33% over stress.

Artikel gepubliceerd door op 08/04/2008

Bronnen: Studie van Securex Research Center

Vindt u het artikel interessant?