Behandeling van hormoontekorten bij mannen op leeftijd?

Gepubliceerd door Dr. Stéphanie Lehmann, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 17/12/2002 - 00h00
-A +A

Mannen ondergaan bij het verouderen niet de hormonale omwenteling zoals vrouwen bij de menopauze, maar de verminderde testosteronproductie veroorzaakt toch reële problemen.

PUB

Ook de artsen besteden er nu meer aandacht aan. Een hormoontekort opsporen, evalueren en zo nodig behandelen is dus niet meer alleen aangewezen bij vrouwen. Ook hier zijn man en vrouw gelijk!

De andropauze bestaat niet!

Of beter gezegd, de term is niet juist. Het testosterontekort bij de man slaat niet ineens toe, de testosteronproductie valt niet stil. Bij vrouwen vallen de eierstokken volledig stil, vandaar de naam menopauze. Bij mannen vermindert de testosteronproductie weliswaar, maar ze kunnen zich toch nog voortplanten tot op zeer hoge leeftijd. Daarom wil men het fenomeen een nieuwe naam geven: leeftijdgebonden androgeentekort.

Wat is het leeftijdgebonden androgeentekort?

Testosteron wordt door de teelballen afgescheiden en werkt rechtstreeks in op talrijke weefsels: de spieren, de bloedvaten, de lever, de prostaat, de geslachtsorganen (penis en teelballen), de borstklier, de beenderen, de huid, het haar en de hersenen. De geleidelijke daling van de testosteronproductie zou uiteindelijk in een vrij groot aantal gevallen toch wisselende gevolgen hebben (33 tot 55% van de mannen ouder dan 55 jaar).Als mannen na de leeftijd van 50 jaar seksuele stoornissen ontwikkelen, een hardnekkige vermoeidheid vertonen, minder inspanningen kunnen leveren, als hun spiermassa vermindert, als ze osteoporose ontwikkelen en meer abdominaal vet (in de buik) krijgen, is een hormonaal onderzoek aangewezen.

Gepubliceerd door Dr. Stéphanie Lehmann, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 17/12/2002 - 00h00 Massol P., Panorama du médecin, oktober 2002; 4863: 74. Pariente J.L., Androgénotherapie: quels sont les risques? Andrologie 2001; 11(3): 150-154.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De steroïdenrage Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

In de Verenigde Staten is de uitdrukking "steroïd rage" (steroïdenrage) een klassieker geworden bij de Rechtbanken. Het verschijnsel wordt voorgesteld als een monsterlijk nevenproduct van de sport. Maar waarover gaat het eigenlijk?

Meer artikels