Behandeling van cariës

Geüpdatet door Dr Sophie Emmanuelli op 30/03/2016 - 14h53
-A +A

Welke middelen de tandarts inzet en wat het eindresultaat is, hangt af van hoe ver de cariës gevorderd is. De tandarts zal hoe dan ook alles doen om de vorm en de functie van de tand te herstellen en te voorkomen dat de omringende weefsels aangetast worden (tanden, parodontium en de rest van het lichaam).

PUB

Zogenaamde conserverende behandelingen

De bedoeling is om de pulpa intact te houden en zo de levende tand te behouden. Deze behandeling is aangewezen voor fase 1 en 2 in de ontwikkeling van cariës. De tandarts zal de gedemineraliseerde en door cariës aangetaste weefsels verwijderen, de overblijvende weefsels reinigen en de door de cariës toegebrachte schade herstellen zodat de tand zijn oorspronkelijke vorm en functie terugkrijgt.

 

Reconstructie van de vorm en functie van de tand

Na verwijdering van de cariës zal de tandarts of paradontoloog de tand klaarmaken om er een vullend materiaal in te brengen. Dat is doorgaans een amalgaam (vulling in de volksmond) of composiet (harscomposiet in de kleur van de tand). Daarna wordt de vulling bijgeschaafd tot die de oorspronkelijke vorm van de tand heeft en dus ook zo kan functioneren. Bij een infectie (afgestorven pulpa, cyste, cellulitis in de mond) moet de tand ontzenuwd worden en zal de tandarts ook aangepaste antibiotica voorschrijven.

 

Initialement publié par Dr Sophie Emmanuelli le 06/03/2012 - 14h23 et mis à jour par Dr Sophie Emmanuelli le 30/03/2016 - 14h53
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tandabces: van a tot z Geüpdatet op 24/10/2011 - 11h47

Een tandabces is het gevolg van een besmetting ter hoogte van de tand of het tandvlees . Naast de normale antibioticabehandeling om de besmetting te stoppen, hangt de behandeling af van de ernst en de herkomst van de besmetting .

Nieuwigheden in de tandverzorging Gepubliceerd op 03/09/2012 - 10h54

In een maatschappij die almaar meer belang hecht aan het uiterlijk, streeft de tandverzorging ernaar om ons een nog mooier gebit te bezorgen en nodeloos leed te besparen. En er is heel wat vooruitgang op dit terrein!

Implantaten: kroon of brug? Gepubliceerd op 20/12/2011 - 12h13

Wat zijn de mogelijkheden als u een of twee tanden kwijt bent geraakt? Uw tandarts kan u daar raad over geven, maar niets belet u om vooraf informatie te vergaren, al was het maar over de begrippen implantaat , kroon en brug .

Meer artikels