Beeldvorming door magnetische resonantie: een niet-invasief onderzoek van onze slagaders

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00
-A +A

Ook van de bloedvaten kunnen nu beelden worden gemaakt met behulp van beeldvorming door nucleaire magnetische resonantie (NMR of kernspintomografie) en de resultaten daarvan zijn betrouwbaar. Een NMR is minder traumatiserend dan een coronarografie en gemakkelijker. Het zou dan ook kunnen dat men in de toekomst eerder een NMR zal verrichten dan een coronarografie.

PUB

Hart- en vaatziekten komen zeer vaak voor in onze rijke contreien. Onze slagaders hebben echter de vervelende neiging stilaan dicht te slibben. Dat is onder meer toe te schrijven aan wat we eten en aan het gebrek aan lichaamsbeweging. Bijzonder belangrijk zijn de kransslagaders (coronaire arteriën), want die voorzien de hartspier (myocard) van zuurstofrijk bloed. Als de kransslagaders vernauwen of verstoppen, kan de patiënt een myocardinfarct krijgen.Doorgaans wordt een coronarografie (röntgenfoto's van de kransslagaders) uitgevoerd om afwijkingen van de kransslagaders op te sporen. Het principe van het onderzoek is eenvoudig, maar het onderzoek zelf is toch vrij zwaar. In tegenstelling tot de beenderen laten de slagaders immers röntgenstralen door. Om de slagaders zichtbaar te maken, moet men een radio-opake contraststof inspuiten. De arts maakt een incisie in de lies en brengt dan een katheter in de liesslagader in. De katheter wordt verder opgeschoven tot aan de kransslagaders. Dan spuit men de contraststof in en worden er foto's gemaakt. Het onderzoek gebeurt in het ziekenhuis onder lokale verdoving.Maar dankzij de vooruitgang van de technologie werden nieuwe onderzoeksmethoden ontwikkeld, waaronder NMR of beeldvorming door magnetische resonantie. Het principe van dat onderzoek is veel complexer, maar het onderzoek zelf is veel eenvoudiger.

Veel minder agressief voor de patiënt

Bij een NMR wordt de patiënt in een enorme cilindrische elektromagneet geplaatst die een krachtig magnetisch veld voortbrengt. Het toestel is verbonden met een computer die de gegevens verwerkt en beelden geeft in de vorm van coupes van het lichaam van de patiënt in alle richtingen. Zo kan men de letsels precies observeren.NMR werd eerst aangewend voor onderzoek van het zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg), de beenderen en de gewrichten. Maar dankzij recente ontwikkelingen kunnen nu ook de bloedvaten verder onderzocht worden om afwijkingen van de bloedsomloop op te sporen.

Overtuigende resultaten

Artsen uit Amsterdam vergeleken de twee technieken (NMR en coronarografie). De studie werd uitgevoerd bij 38 patiënten met veneuze overbruggingen (overbrugging van een vernauwde of verstopte kransslagader met een veneuze ent) en klachten van angina pectoris (pijn in de borst, wat zou kunnen wijzen op verstopping van de overbruggingen). Uit het onderzoek bleek het volgende: hoe meer de overbrugging vernauwd was, des te betrouwbaarder was de NMR (in 82 tot 88% van de gevallen als de diameter van de overbrugging gehalveerd is en in 100% van de gevallen als de overbrugging volledig verstopt is).

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00 Van der Wall, Circulation 2002; 105;328-33
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Jonge diabetespatiënten: let op uw ogen Geüpdatet op 10/12/2001 - 00h00

Diabetische retinopathie is een ernstige verwikkeling van type 1 en type 2 diabetes mellitus. Diabetische retinopathie is de belangrijkste oorzaak van blindheid tussen de leeftijd van 20 en 60 jaar. Vroege opsporing door middel van een eenvoudig oogf...

Hoe kiest u een bloedglucosemeter? Geüpdatet op 12/12/2014 - 13h13

Hebt u diabetes en moet u zich een bloedglucosemeter aanschaffen? De bedoeling van zo’n toestel is om het suikergehalte in uw bloed te meten zodat u uw diabetes goed onder controle kunt houden. Maar hoe kiest u een bloedglucosemeter ? Met welke crite...

Aneurysma van de aorta Geüpdatet op 13/08/2002 - 00h00

Een ruptuur of scheur van een aneurysma van de buikslagader (aorta abdominalis) is zo ernstig (“dodelijk”) dat het aangewezen is dergelijke aneurysmata vroegtijdig op te sporen om "rustig" te kunnen opereren.

Meer artikels