• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  12 mening
 • Tips (0)

Bedwantsen: alles over deze nieuwe bedreiging...

Bedwantsen: alles over deze nieuwe bedreiging...

De bedwantsen zijn terug van weggeweest! Deze minuscule insecten leven in beddengoed. In België zijn er almaar meer meldingen van mensen die tijdens hun slaap gebeten worden. Ze worden meegebracht door reizigers. Hoe herkent u ze en hoe raakt u ervan af?


Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine insecten. Volgroeide exemplaren zijn ongeveer 5 mm groot. Ze leven in beddengoed, maar ook in zetels en banken. Die beestjes in huis hebben is helemaal niet fijn, want ze voeden zich met ons bloed en steken ons dus om eraan te komen. Bedwantsen kunnen behalve het ongemak van de steek zelf in zeldzame gevallen ook andere reacties veroorzaken zoals astma, oedemen, algemene jeuk, ijzertekort en - bij een allergische reactie - ook heel uitzonderlijk een anafylactische shock. Ze dragen geen menselijke ziektes over. maar het vervelende aan de besmetting is dat de insecten moeilijk weg te krijgen zijn als ze zich eenmaal in huis genesteld hebben.

 

Hoe weet u dat u bedwantsen hebt?

Het valt niet altijd op dat er bedwantsen in huis zijn, want overdag houden de beestjes zich schuil. Ze komen alleen ’s nachts, net voor dageraad, tevoorschijn (om u te steken). De eerste aanwijzing dat ze er zijn, zijn natuurlijk de steekwondjes. Dat zijn kleine, rode bultjes die jeuken en vooral op de armen en schouders zitten. De sporen zijn mooi opgelijnd, in tegenstelling tot die van andere steekinsecten zoals luizen. Zij steken meer verspreid en ongeordend over het lichaam.

Bedwantsen laten nog andere sporen na. Soms zijn de insecten zelf op de matras te zien, vooral dan in de naden. Soms zitten er ook heel kleine bloedvlekken  op de lakens, de bewijzen van de nachtelijke beten.

 

Artikel gepubliceerd door op 14/05/2013

Bronnen: Studdiford, JS et al., American Family Physician, octobre 2012.
(1) Yturralde, K et al., J Econ Entomol, décembre 2012

Vindt u het artikel interessant?