Bedrieglijke publiciteit

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 14/06/2005 - 00h00
-A +A

De markt van de sport bulkt van de producten van allerlei slag die uw vorm of uw lenigheid moeten bevorderen. Opgelet, gevaar!

PUB

In gespecialiseerde boekjes, maar ook op het internet vindt men tal van reclames voor voedingssupplementen die speciaal voor sporters zijn ontwikkeld. Ze hebben een slimme manier van argumenteren. Ze gebruiken dure woorden die niet zouden misstaan bij een fysioloog en prijzen zo de gevaarlijkste brouwsels aan. In deze warboel lijken een aantal merken onverbiddelijk te zijn. Ze stellen in hun commerciële argumentatie tal van bibliografische referenties voor. Maar uit een grondige studie blijkt dat de inhoud van deze werken vaak op een partijdige manier opnieuw werd geïnterpreteerd en soms zelfs de conclusie van de onderzoekers tegenspreken. Een voorbeeld: een preparaat op basis van arginine en orinthine wordt voorgesteld als "een stimulator van het groeihormoon". In werkelijkheid spelen deze bestanddelen een rol in de aanmaak van het hormoon, net als de tientallen andere bestanddelen. Volstaat een supplement om de concentratie te doen verhogen? De fabrikanten beweren van wel en citeren daarom precieze wetenschappelijke referenties die de meest sceptische mensen moeten overtuigen. Ze vergeten er wel bij te zeggen dat de studies waar ze naar verwijzen betrekking hadden op kinderen met een groeiachterstand en niet op sportmensen die hun vaardigheden volledig onder controle hebben. Geef toe dat de extrapolatie op zijn minst gedurfd is.

Proteïnen in overvloed

Er is ook een lucratief handeltje ontstaan rond proteïnepoeders. De deskundigen kunnen wel uitleggen dat proteïnesupplementen van meer dan 2,5 g per kilo lichaamsgewicht helemaal geen zin hebben en zelfs gevaarlijk zijn voor de nieren, het helpt allemaal niet. Sportmensen blijven ze gebruiken, in de overtuiging dat dit helpt om hun spiermassa te vergroten en hun kracht te doen toenemen. Vandaag vertegenwoordigen deze bereidingen ongeveer 40% van de dieetmarkt voor sporters en hun bereiding gebeurt met steeds ingewikkeldere apparatuur. Zo verdwijnen eenvoudige proteïnepoeders progressief om plaats te maken voor aminozuren die telkens bijzondere krachten toegeschreven krijgen. Zonder uiteraard ook maar enige garantie van doeltreffendheid te leveren!

De kunst om uw artikel te verkopen

Een heleboel andere producten worden nu vaak vanuit de Verenigde Staten via het internet naar Europa verscheept. Daar is het niet uitzonderlijk dat men onder het mom van een voedingsprogramma DHEA of efedra aanbiedt. Cocktails waarin een boel stoffen zitten die niet steeds duidelijk identificeerbaar zijn, worden ook vrij en voor peperdure prijzen verkocht: pangaamzuur (vitamine B15) ; gamma-orynazol (rijstextract), eleutherococcus (ginseng); kolanoot of guarana; fenegriek, dat wordt aangeboden als activator van de assimilatie van creatine (!); mesobolon en octabol, die worden voorgesteld als homeopathisch middel om het metabolisme te stimuleren; L-carnitine en andere vetverbranders. In de beste gevallen hebben deze stoffen geen enkel nut. Voor topsporters kunnen ze wel problemen veroorzaken bij eventuele volgende dopingtests. Nog erger: het komt voor dat ze de gezondheid ernstige schade toebrengen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 14/06/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Voeding: geloof de celebrity’s niet… Geüpdatet op 02/08/2016 - 13h48

De laatste tijd zijn er heel wat celebrity’s die publiciteit maken voor voedingswaren. Maar kunnen we ze wel vertrouwen om gezonde keuzes te maken? Een in Amerika uitgevoerde studie vindt van niet. En ook hier is het niet beter!

Obesitas: een kwestie van geld? Gepubliceerd op 15/01/2013 - 12h47

Cijfers bevestigen het: obesitas en de chronische ziekten die ermee gepaard gaan, komen vooral voor bij de socio-economisch minder begoede bevolking. Een aantal mogelijke verklaringen voor het fenomeen vindt u hier.

Komt u kilo's bij door uw werk? Gepubliceerd op 06/03/2012 - 14h08

Een Fins onderzoek dat in het International Journal of Obesity is gepubliceerd, heeft een verband aangetoond tussen gewichtstoename en vermoeidheid gerelateerd aan het werk . Zijn mensen na een lange werkdag minder geneigd om gezond te koken? Probere...

Meer artikels