Bedplassen: voor- en nadelen van plaswekkers

Bedplassen: voor- en nadelen van plaswekkers

Plaswekkers zijn een heel doeltreffende remedie tegen bedplassen. Hoe werken ze? En wat zijn de voor- en nadelen?

 

Hoe werken plaswekkers?

Plaswekkers hebben tot doel om het kind wakker te maken op het moment dat het eerste druppeltje urine vrijkomt, dus nog voor de matras, het beddengoed en de pyjama helemaal nat zijn. Er worden sensoren aangebracht op de matras of de broek van het kind. Zo gauw die vochtigheid detecteren, gaat de wekker op het nachtkastje af (met geluid dus, eventueel gecombineerd met trillingen of licht) en wordt het kind gewekt. Het kind staat op, zet de wekker af en kan naar het toilet gaan om zijn blaas te ledigen.

Dit systeem werkt bij zo’n 80 tot 85% van de kinderen die het gebruiken, maar er zijn soms terugvallen.

 

Waarom zijn plaswekkers zo doeltreffend?

Een van de oorzaken van bedplassen is dat het kind niet wakker wordt - of toch onvoldoende - om op te staan en naar het toilet te gaan. Een plaswekker probeert dit probleem te oplossen. De wekker creëert bij het kind ook een bepaalde reflex: "Ik moet plassen,  ik sta op", en dat zelfs in zijn slaap. De hersenen leren vrij snel (gemiddeld op enkele maanden tijd) om de samentrekking van de blaas - die het urineverlies uitlokt - te associëren met wakker worden. Sommige ouders laten zich ook door deze remedie verleiden omdat er geen medicatie aan te pas komt.

 

Artikel gepubliceerd door op 24/04/2012

Bronnen: Met dank aan dr. Nadejda Ranguelov van de dienst nefrologie en dialyse van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola.

Vindt u het artikel interessant?