• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Bedplassen: ook tijdens de vakantie spelbreker

Bedplassen: ook tijdens de vakantie spelbrekerOver enkele dagen is het schooljaar weer achter de rug en begint de lang verwachte grote vakantie. Maar misschien wel niet voor alle kinderen... Voor kinderen die nog bedplassen zorgt het vooruitzicht dat ze hun bedlakens of hun slaapzak op het taal- of het scoutkamp nat zullen maken vaak voor nachtmerries. Nochtans kun je probleem vaal al beperken door hun eetgewoonten aan te passen. Hieronder volgen enkele tips.

Enuresis nocturna of bedplassen

's Nachts produceren de nieren van sommige kinderen te veel urine, hun blaasspier trekt onbewust samen, of ze slapen zo diep dat ze niet wakker worden als hun blaas vol is. Enuresis nocturna kan ook het gevolg zijn van de combinatie van deze drie factoren. Er bestaan gerichte behandelingen afhankelijk van de oorsprong van het probleem.

10% van de 6- en 7-jarigen hebben nog last van bedplassen. Bij de 10-jarigen is dat nog één op de twintig. Als een kind op zijn zevende nog regelmatig in zijn bed plast, is het raadzaam om naar de huisarts te stappen voor de behandeling van het probleem. Van alle 7-jarigen die nog bedplassen loopt immers 1 op de 10 het risico om nooit droog te worden.

Voeding en drank in de gaten houden

De kinderen die bedplassen hebben meestal de neiging om minder te drinken.
Dat is niet zonder gevaar, want de opname van vloeistof beperken is slecht voor de nieren en het lichaam! Laat ze daarom overdag genoeg drinken en beperk de opname van vloeistof 's avonds, vooral dan het laatste uur voor het slapengaan.

Bijna de helft van wat we aan vloeistof binnen krijgen, komt uit onze voeding. Geef kinderen die bedplassen daarom liever geen fruit en groenten net voor het slapengaan.
Vermijd 's avonds en zelfs al na de middag coffeïnehoudende dranken (cola, cola light, icetea, koffie, thee), maar ook eiwitrijke dranken (melk, drinkjoghurt), want die bevorderen de urineproductie. Als je kind 's avonds dorst heeft, geef het dan water, maar in een beperkte hoeveelheid.

Goede nacht!

Artikel gepubliceerd door op 27/06/2006

Bronnen: Persbericht 'Vakantie zonder zorgen en zonder bedplassen!', www.stopbedplassen.be.

Vindt u het artikel interessant?