• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Basaalcelcarcinomen: de meest voorkomende huidkanker

Basaalcelcarcinomen: de meest voorkomende huidkanker

Blootstelling aan de zon houdt een risico in op huidkanker. U hebt allicht al gehoord van melanomen, de bekendste vorm van huidkanker. Maar het is ook een van de zeldzaamste. Veel frequenter zijn basaalcelcarcinomen; die maken 80% van de huidkankers uit. Dr. Bernard Leroy, dermatoloog in het Koning Albert II-Instituut voor oncologie en hematologie, vertelt er ons meer over.

Huidkanker, maar geen melanoom!

Basaalcelcarcinomen zijn huidkankers die zich ontwikkelen vanuit de basale cellaag van de opperhuid. Ze veroorzaken tumoren die lokaal blijven (geen uitzaaiingen), maar wel  heel veel schade kunnen aanrichten. “De tumor breidt zich vanaf de huid almaar verder uit en kan zo uiteindelijk de zogenaamde edele structuren bereiken”, vertelt dr. Leroy: “het kraakbeen, het peesvlieg, daarna de spieren en zelfs het bot. In het gezicht, dat het vaakst wordt aangetast, leidt dat soms tot misvormingen en (soms) grote gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld als de neus wordt aangetast.”

Naast basaalcelcarcinomen bestaan er ook spinocellulaire of plaveiselcarcinomen. Die zijn veel gevaarlijker omdat ze wel uitzaaiingen kunnen vormen, maar ze komen ook minder voor.

Hoe wordt een basaalcelcarcinoom behandeld?

Om te voorkomen dat het zover komt, kan een basaalcelcarcinoom behandeld worden, en dat is zelfs vrij makkelijk . Het volstaat om het carcinoom operatief te verwijderen. Voor een dermatoloog die hierin gespecialiseerd is, is dat een routineoperatie. Dr. Leroy raadt aan om zeker altijd bij een specialist te gaan: “Een basaalcelcarcinoom verwijderen kan een delicate ingreep zijn als de aangetaste zone zichtbaar is of bij aantasting van heel specifieke organen, zoals de neus of de oren. Er moet trouwens ook altijd een stukje gezonde huid rond het carcinoom worden weggenomen om er zeker van te zijn dat alle kwaadaardige cellen verwijderd zijn. Bij herval na de operatie kunnen basaalcelcarcinomen namelijk ontaarden in subtypes van agressievere kankers.” Puur technisch is de operatie voor een huisarts geen probleem, maar ga dus altijd naar een dermatoloog!

Artikel gepubliceerd door op 28/09/2016

Bronnen: Dr. Bernard Leroy, dermatoloog in het Koning Albert II-Instituut voor oncologie en hematologie

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten