• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Baringspijn

Baringspijn

Pijn min of meer specifiek voor de bevalling. Pijn is moeilijk te bevatten, vooral omdat zij sterk varieert van persoon tot persoon. Er is geen methode om pijn te meten.

Alle mensen zijn bang voor pijn. Toch vormt pijn een wezenijk en essentieel onderdeel van het verdedigingsmechanisme van het lichaam. De mogelijkheid om pijn te voelen is belangrijk, omdat pijn signalen naar de hersenen uitzendt die de mens aanspoort vast te stellen wat er aan mankeert. Maar wanneer de pijn te hevig is, wordt het soms onmogelijk deze het hoofd te bieden.

Recente onderzoekingen hebben aangetoond dat bêta-endorfine, een hormoonachtige stof die van nature in het lichaam voorkomt, een natuurlijke pijnstiller is.
Bij sommige mensen neemt de productie van beta-endorfine toe, als zij meer pijn verwachten. Zo zou het lichaam misschien ook aangezet kunnen worden meer bta-endorfinen af te geven, als voorbereiding op de pijn van de bevalling.

Als men gewoon bang en verward is, en niet speciaal voorbereid op pijn, dan zullen bêta-endorfinen niet in zulke grote hoeveelheden worden afgegeven, en zal de pijn niet verminderen.

Door aanvaarding en goede voorbereiding zou de ontspannen vrouw, die haar lichaam onder controle heeft, tijdens de baring misschien haar eigen pijnbestrijders kunnen produceren.

Geen enkel mens weet van tevoren hoe hij op een bepaalde pijn zal reageren. Angst verergert de zaak vaak, omdat de persoon in de war raakt. Als de pijn dan toeneemt geraakt men niet zelden in een vicieuze cirkel: de pijn wordt gevolgd door angst, en angst weer door pijn, welke in elke volgende fase intenser en hardnekkiger wordt.

Als men in staat zou zijn deze vicieuze cirkel te doorbreken, opnieuw de pijn in te schatten en te beginnen met zelf-hypnose, psychoprofylaxe of een andere ontspanningstechniek, dan zou men misschien alleen al psychisch de pijn meer kunnen controleren.

De meeste vrouwen benaderen een bevalling alsof ze naar de tandarts gaan. Men heeft hen verteld dat een bevalling pijnlijk is. Daarom verwachten ze dat ook. Er is een grote kans dat de bevalling pijnlijk is, als er angst en spanning is, omdat deze het onbehagen van de vrouw doen toenemen en de voortgang van de bevalling remmen.

Door een realistische reactie op de pijn en door een passende voorbereiding is het misschien mogelijk deze beter in de hand te houden.

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Gynaecologie, rubriek Gynaecologische stoornissen

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de MamaVanOna
Door MamaVanOna 06/05/13 - 17.01
Ik ben op 31w bevallen van een dochtertje na een scheur in mijn baarmoeder. Zijn er nog mama's die dit hebben meegemaakt en nadien toch nog zwanger zijn geweest? 

Uw interactief gedeelte over bevalling

Neem deel aan de meest recente discussies

 • Hallo anneke,    Ik heb intresse om deel te nemen aan het forum voor nuttige informatie ...

  Par Fati 08/09/2016 - 10h58

  8
  antwoorden
  2652 raadplegingen
 • Dag lotgenoten, Ik heb ook tijdens mijn arbeid een baarmoederruptuur gehad. Het kindje is helaas ...

  Par Avatar 28/01/2014 - 23h18

  4
  antwoorden
  1434 raadplegingen