Baringspijn

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Pijn min of meer specifiek voor de bevalling. Pijn is moeilijk te bevatten, vooral omdat zij sterk varieert van persoon tot persoon. Er is geen methode om pijn te meten.

Alle mensen zijn bang voor pijn. Toch vormt pijn een wezenijk en essentieel onderdeel van het verdedigingsmechanisme van het lichaam. De mogelijkheid om pijn te voelen is belangrijk, omdat pijn signalen naar de hersenen uitzendt die de mens aanspoort vast te stellen wat er aan mankeert. Maar wanneer de pijn te hevig is, wordt het soms onmogelijk deze het hoofd te bieden.

Recente onderzoekingen hebben aangetoond dat bêta-endorfine, een hormoonachtige stof die van nature in het lichaam voorkomt, een natuurlijke pijnstiller is.
Bij sommige mensen neemt de productie van beta-endorfine toe, als zij meer pijn verwachten. Zo zou het lichaam misschien ook aangezet kunnen worden meer bta-endorfinen af te geven, als voorbereiding op de pijn van de bevalling.

Als men gewoon bang en verward is, en niet speciaal voorbereid op pijn, dan zullen bêta-endorfinen niet in zulke grote hoeveelheden worden afgegeven, en zal de pijn niet verminderen.

Door aanvaarding en goede voorbereiding zou de ontspannen vrouw, die haar lichaam onder controle heeft, tijdens de baring misschien haar eigen pijnbestrijders kunnen produceren.

Geen enkel mens weet van tevoren hoe hij op een bepaalde pijn zal reageren. Angst verergert de zaak vaak, omdat de persoon in de war raakt. Als de pijn dan toeneemt geraakt men niet zelden in een vicieuze cirkel: de pijn wordt gevolgd door angst, en angst weer door pijn, welke in elke volgende fase intenser en hardnekkiger wordt.

Als men in staat zou zijn deze vicieuze cirkel te doorbreken, opnieuw de pijn in te schatten en te beginnen met zelf-hypnose, psychoprofylaxe of een andere ontspanningstechniek, dan zou men misschien alleen al psychisch de pijn meer kunnen controleren.

De meeste vrouwen benaderen een bevalling alsof ze naar de tandarts gaan. Men heeft hen verteld dat een bevalling pijnlijk is. Daarom verwachten ze dat ook. Er is een grote kans dat de bevalling pijnlijk is, als er angst en spanning is, omdat deze het onbehagen van de vrouw doen toenemen en de voortgang van de bevalling remmen.

Door een realistische reactie op de pijn en door een passende voorbereiding is het misschien mogelijk deze beter in de hand te houden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Urineverlies bij pasbevallen moeders Geüpdatet op 26/12/2001 - 00h00

Na een bevalling zou bijna 30% van de jonge moeders last hebben van urineverlies. Dit probleem zou trouwens bij 10% van hen aanhouden. Het fenomeen blijft miskend, door nalatigheid, omdat geen diagnose wordt gesteld of door gebrek aan opvang. Onbehan...

Bevallen onder epidurale: wat u erover moet weten Geüpdatet op 10/03/2014 - 17h18

Iedereen heeft al van de epidurale verdoving gehoord, de ruggenprik tijdens de bevalling om de pijn van de moeder te verzachten. Maar wat is een epidurale precies? Waarom wordt er zo vaak gebruik van gemaakt? En wat zijn de verschillende opties, maar...

Waarom is uw kind bang van water ? Gepubliceerd op 12/08/2013 - 18h45

Heel wat kinderen houden van water en haasten zich maar al te graag naar een zee, een meer, een rivier of een zwembad, om er in het water te ploeteren of te gaan zwemmen. Sommigen zijn echter met geen stokken in het water te krijgen. Waarom zijn ze z...

Meer artikels