• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Barbecuen: dan toch niet schadelijk

Barbecuen: dan toch niet schadelijk'Barbecuen is niet schadelijk voor de gezondheid', zo luidt de conclusie van de deskundigen van de AFSSA*. Barbecuen werd er tot nog toe immers van beschuldigd kankerverwekkend te zijn. Dat klopt niet, integendeel: deze bakwijze zou zelfs kunnen bijdragen tot een beter voedingsevenwicht, op voorwaarde dat ze correct toegepast wordt.

Naar aanleiding van een studie over de blootstelling van de Fransen aan koolwaterstoffen voerde het “Agence francaise de sécurité sanitaire des aliments” (AFSSA*, Franse agentschap voor voedselveiligheid) een expertise uit. De resultaten worden voorgesteld in een advies dat over enkele weken gepubliceerd wordt.

Barbecuen volgens de regels van de kunst

Leg het eten op 10 cm afstand van de gloeiende houtskool Voedsel dat gebakken wordt op een temperatuur tussen 300 en 600 graden geeft kankerverwekkende koolwaterstoffen af. Vandaar dat het belangrijk is het niet te sterk te bakken. Uit studies over dit onderwerp blijkt dat koolwaterstoffen niet vrijkomen als het vlees op 10 cm afstand blijft van de gloeiende houtskool en als het vet niet op de houtskool druipt. Het is aan te raden het vuur te bedekken met een aslaagje. Barbecue en dioxine: te relativeren Dat er bij barbecuen dioxine zou vrijkomen, moet gerelativeerd worden. Als u 2 kg houtskool verbrandt, komt er inderdaad evenveel dioxine vrij als bij 12.000 sigaretten. Ter vergelijking: de Franse verbrandingsovens produceren 1 kg dioxine per jaar, de barbecues slechts een paar gram. Er zijn dus wel degelijk dioxine-uitstoten, maar ze zijn heel gering Wie barbecuet, wendt bovendien meestal het hoofd af, om de hete lucht niet in het gezicht te krijgen. Daardoor blijft de dioxine-uitstoot gering. Het is aan te raden om houtskool te kiezen en andere vervuilende stoffen te vermijden. Kratjes of balken bijvoorbeeld bevatten heel vaak pesticiden, en wijnstokken schimmelwerende middelen. Hoe vaak mag het? U mag zonder enig risico één tot twee keer per week barbecuen, soms zelfs meer als u zich strikt aan de regels houdt. Barbecuen heeft als voordeel dat u er weinig vet voor moet gebruiken. Opgelet: u moet de rooster zeer regelmatig schoonmaken, liefst bij elk gebruik, want de resten die eraan blijven kleven, zijn koolwaterstofconcentraten die het verse voedsel kunnen besmetten.

Opgelet voor ongevallen!

Barbecuen mag dan al geen gezondheidsrisico inhouden, barbecuetoestellen veroorzaken soms zeer ernstige ongevallen. Wees dus uiterst waakzaam!Barbecuen veroorzaakt nog altijd veel brandwonden. Die zijn niet alleen te wijten aan onvoorzichtigheid, maar ook aan de instabiliteit van sommige modellen, vooral die op één enkele zuil of op drie poten. Uit tests is immers gebleken dat een laterale druk van ongeveer 1 kg volstond om één op de negen elektrische toestellen te doen omvallen. Verder herinneren we eraan dat u het vuur van een barbecue met houtskool nooit mag aanwakkeren met aanmaakblokjes of andere ontvlambare producten. U mag deze toestellen nooit binnen gebruiken, wegens het gevaar voor koolmonoxidevergiftiging. Reinig regelmatig de bakroosters en de vetopvangbakken op elektrische barbecues, om een steekvlam te vermijden. En last but not least: hou kinderen op afstand! Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 12/08/2003

Bronnen: Communiqué van de AFSSA, juli 2003.

Vindt u het artikel interessant?