Op de barbecue gebakken vlees produceert meer stoffen die potentieel kankerverwekkend zijn.
Het lijkt erop dat dat fenomeen zou kunnen worden tegengegaan door rozemarijnextracten toe te voegen. In afwachting van bevestiging is de beste manier om vlees te eten zonder risico voor de gezondheid om er systematisch een flinke portie groenten bij te nemen !
Bakken op de barbecue : de zwartgeblakerde delen niet opeten
Vlees dat op hoge temperatuur (meer dan 300°C) is gebakken, genereert chemische samenstellingen die kankerverwekkend kunnen zijn. Daarom raadt men aan niet te vaak vlees te eten dat op de barbecue is gebakken en om de zwart gebrande stukken niet op te eten.
Algemener wordt aanbevolen om de intensiteit van het vuur en de baktijd te beperken, om de vorming van kankerverwekkende stoffen te reduceren. Er wordt ook aanbevolen om het vlees op de grill vaak te keren en rechtstreeks contact met de vlammen te vermijden.
Rozemarijnextract vermindert de vorming van kankerverwekkend stoffen
Wat rozemarijn betreft, heeft een onderzoeker het antioxiderende effect gemeten van verschillende types fijne kruiden die net vóór het braden werden toegevoegd aan rundsgehakt. Daaruit blijkt dat rozemarijnextract de laagste concentratie kankerverwekkende substanties oplevert.
Marjolein, salie en basilicum hebben gelijkaardige eigenschappen, maar in mindere mate. Als dit feit wordt bevestigd, komt het er vervolgens nog op neer de te gebruiken hoeveelheid extracten te bepalen om een noemenswaardig effect te bereiken.
Aarzel daarom niet om uw vlees eerst te marineren alvorens het te bakken.
Dr J. Scott Smith, Kansas State University; Proteusnetwerk, juni 2005. Teresa Norat et coll., Journal of the National Cancer Institute, vol 97, nr. 12, 15 juni 2005.