Bang om te ademen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/02/2012 - 15h42
-A +A

Is onze adem altijd fris? Voor veel mensen is het een rare vraag, voor anderen een constante angst...

Wist u dat meer dan de helft van de doktersbezoeken voor halitose –de medische term voor een slechte adem –gebeurt door mensen van wie de adem perfect normaal is? Het gaat dan wel om doktersbezoeken, niet om mensen die even polsen bij hun tandarts. Dat cijfer lijkt onwaarschijnlijk hoog, want is de adem dan niet makkelijk te controleren?

 

Eigenlijk niet, als we de artsen mogen geloven die ermee bezig zijn en luisteren naar de getuigenissen van mensen die last hebben van een slechte adem. Onze geur is een onderwerp dat taboe is, en tegelijk speelt het een belangrijke rol in hoe we worden waargenomen door de mensen om ons heen. Als die twee zaken overschaduwd worden door angst, wordt het moeilijk om objectief te blijven. Tandartsen, neus-, keel- en oorartsen en maag-darmspecialisten krijgen zo - soms jaren achtereen – mensen over de vloer die geen gesprek aan durven te knopen met iemand anders omdat ze bang zijn voor hun adem. Met alle gevolgen van dien voor hun sociale leven. Deze mensen zijn supergevoelig voor reacties van hun omgeving en zien in elke beweging een slecht teken. "Heeft hij een stap achteruitgezet? Houdt ze haar hand voor haar neus? Dan heb ik vast een slechte adem... Mijn vrienden zeggen me dat het niet waar is, maar ik geloof ze niet. Misschien durven ze het me niet zeggen of willen ze aardig zijn..." Een banaal en op zich niet ernstig probleem kan het leven zo tot een hel maken.

 

Maar het belangrijkste in dit verhaal is natuurlijk niet de adem, maar de angst. Die kan zich voor heel uiteenlopende dingen meester maken van iemand. De adem is er wel een goed voorbeeld van. Hoe moeten we er nu mee omgaan?  

  • Herken uw angst: ze uit zich ook fysiek (een knoop in de darmen, gespannen spieren). Als u die dingen voelt, wordt het tijd om er even bij stil te staan.
  • Vertrouw de anderen: uw angst herkennen is ook kunnen toegeven dat u in deze zaak niet erg rationeel bent. Als de meningen unaniem zijn en afkomstig zijn van mensen die het goed menen, luistert u beter naar ze!
  • Probeer uw angst langs een omweg te verminderen: verminder uw stress, beweeg, mijd boeken, programma’s of activiteiten die uw ongerustheid voeden.
  • Ga naar een dokter, maar wees eerlijk. Als de situatie ondanks uw inspanningen niet verbetert, zegt u dat ook beter. "Dokter, iedereen zegt dat ik me mijn probleem inbeeld, maar ik blijf me ongerust maken. Wat moet ik doen?" Over uw angst praten met een professioneel gezondheidswerker is geen tijdverlies.
Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/02/2012 - 15h42
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Slechte adem tijdens een dieet Gepubliceerd op 08/12/2015 - 15h37

Het is bekend dat sommige diëten een slechte adem geven . Om welke diëten gaat het en hoe komt dat? Maar vooral: wat valt eraan te doen?

Hebt u last van paniekstoornissen? Geüpdatet op 20/04/2009 - 00h00

Soms krijgen we zo'n hevige angst dat we in paniek raken. De angst lokt dan plots lichamelijke symptomen uit die verontrustend lijken, maar die gewoonlijk zeer nuttig zijn omdat ze ons lichaam mobiliseren om een bepaald gevaar te trotseren. In sommig...

Verkeerde ademhaling kan een fobie uitlokken Geüpdatet op 02/03/2015 - 09h21

Onze emoties hebben een invloed op onze ademhaling . Als we ontspannen zijn, ademen we langzaam en rustig. Als we stress hebben, versnelt onze ademhaling en wordt ze oppervlakkiger. Omgekeerd beïnvloedt onze manier waarop we ademen ook onze emoties....

Meer artikels