PUBLICITÉ

Bakkersastma: de preventiemaatregelen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/09/2007 - 00h00
-A +A

Dit is geen grap, bakkers kunnen allergisch worden voor meel, of correcter uitgedrukt: zij kunnen het slachtoffer worden van ademhalingsallergieën door het inademen van meelstof. Om dit soort aandoeningen te voorkomen, moeten een aantal professionele gewoonten aangeleerd worden.

PUB

Astma, rinitis en andere ademhalingsallergieën

Astma en rinitis (neusverkoudheid) zijn veelvoorkomende ademhalingsallergieën bij de bakkers. Een in België uitgevoerde studie heeft bewezen dat bakkers vaker aan een beroepsallergie lijden dan arbeiders die in een petrochemisch bedrijf werken. Deze ademhalingsallergieën, die nochtans als beroepsziekten erkend worden, worden dikwijls niet aangegeven of bekendgemaakt uit vrees voor ontslag of overplaatsing.

Bakkersastma kan voorkomen worden

De allergische reacties voor meelstof die heel wat bakkers treffen, kunnen voorkomen worden dankzij het invoeren van werkmethodes die de aanwezigheid van stof in de werkruimte verminderen.
Een evaluatie van de taken in diverse werksituaties heeft geleid tot het opstellen van een aantal preventiemaatregelen:

  • neem de gewoonte aan de zakken meel leeg te maken zonder te schudden,
  • doe het meel in het water en niet andersom,
  • strooi het meel voorzichtig met de hand zonder ermee te gooien,
  • gebruik een schrapertje of een spatel om het werkvlak schoon te maken in plaats van de restjes meel weg te blazen,
  • zorg ervoor dat werkkledij en stadskledij gescheiden blijven,
  • je werkkledij niet uitschudden of afborstelen, maar wel wassen,
  • vermijd tocht.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/09/2007 - 00h00 Institut national de recherche et de sécurité (INRS) en 8e Salon national de la boulangerie, februari 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ