Babyvoeding: hoe zorgen we voor een goede afwisseling?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 31/08/2009 - 00h00
-A +A

Tijdens het eerste levensjaar verdrievoudigt het gewicht van een baby. De hersenmassa groeit aan met 2 gram per dag en na één jaar bedraagt de lichaamslengte 1,5 keer de lengte bij de geboorte. De brandstof voor deze veranderingen is de babyvoeding! Het is dus uiterst belangrijk aandacht te besteden aan de voeding van de baby, in het bijzonder tijdens de overgang van melkvoeding naar vaste voeding, wanneer de voeding van de baby geleidelijk meer gaat lijken op wat ook volwassenen eten.

Wanneer begint de overgang van melkvoeding naar vaste voeding?


De overgang van melkvoeding naar vaste voeding is belangrijk omdat de baby dan voedingsmiddelen krijgt met een hogere caloriewaarde dan melk. Op deze manier kan men voldoen aan de voedingsbehoeften van de baby. Deze behoeften worden groter naarmate de baby zich ontwikkelt. Door de baby vaste voeding te geven, leert hij ook nieuwe geuren, smaken, kleuren, texturen en voedingsmiddelen kennen, die hij niet kende toen de voeding uitsluitend uit melk bestond. We denken bijvoorbeeld aan trage suikers, zetmeel en vezels. Gewoonlijk krijgt de baby zijn eerste vaste voeding rond de leeftijd van 6 maanden.
Waarom 6 maanden? Omdat het vanaf deze leeftijd moeilijk wordt om de hoeveelheid vloeibare voeding - melk in dit geval - nog te verhogen. De aanvoer van voedingsmiddelen moet dus aangevuld worden met vaste voeding. De maximale hoeveelheid vloeibare voeding bedraagt gewoonlijk 800 tot 1000 ml.
Vóór de leeftijd van 6 maanden, zou gevarieerde voeding tot tekorten kunnen leiden. Hoewel vaste voedingsmiddelen een hogere caloriewaarde hebben dan melk, hebben ze toch het nadeel dat ze minder evenwichtig zijn. Vaste voeding bij baby's jonger dan 6 maanden zou bovendien het risico op het ontwikkelen van allergieën verhogen.

Laten we dus goed onthouden dat men rond de leeftijd van 6 maanden met vast voedsel kan beginnen, zeker niet vóór 4 maanden, en dat men de meeste voedingsmiddelen best vóór de leeftijd van 8 maanden geleidelijk invoert.

De basisprincipes van voedseldiversificatie


Om problemen te vermijden, doet u er voor de baby goed aan slechts één nieuw vast voedingsmiddel tegelijk in te voeren. Gewoonlijk begint voedseldiversificatie met geplet fruit en groenten. Groenten moeten bovendien goed gekookt zijn. De aanvoer van dierlijke eiwitten (vlees, vis, eieren) moet geleidelijk gebeuren: van 5 gram voor een baby van 6 maanden tot 30 gram voor een kind van 2 jaar.
Het is eveneens belangrijk de bijkomende aanvoer van vetstoffen te beperken, aangezien er al voldoende aanwezig zijn in de melk.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 31/08/2009 - 00h00 Société française de pédiatrie (Franse vereniging voor kindergeneeskunde), Pediatriecongres 2009, 10-13 juni 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Gediversifieerde babyvoeding Gepubliceerd op 06/12/2010 - 00h00

Vanaf de leeftijd van 4 tot 6 maanden schakelen baby's over van een voeding louter op basis van zuivelproducten naar gevarieerde en vaste maaltijden. De diversificatie dient te gebeuren volgens het ritme van het kind en onder toezicht om een eventuel...

Afwisseling is de boodschap! Geüpdatet op 20/04/2004 - 00h00

Tot drie maanden is melk het enige levensmiddel van uw baby. Nadien volstaat het witte vocht echter niet langer om in zijn behoeften te voorzien. Van dan af is afwisseling troef. Om het met een geleerd woord te zeggen: voedingsdiversificatie.

Borstvoeding biedt bescherming tegen astma Geüpdatet op 29/11/2001 - 00h00

Borstvoeding biedt tal van voordelen die worden erkend door de wetenschappelijke en de medische gemeenschap. Maar er is nog discussie over de vraag of borstvoeding de baby ook beschermt tegen allergische aandoeningen.

Meer artikels