Baby's: opgepast voor vreemde voorwerpen!

Baby's: opgepast voor vreemde voorwerpen!Jonge kinderen hebben de neiging alles wat ze in hun handjes krijgen in hun mond, neus of oren te stoppen. Geen reden voor paniek, dit incident zal meer dan waarschijnlijk onschuldig zijn, maar het is toch beter het kind naar de dichtsbijzijnde spoedafdeling te brengen.

Ondanks de waakzaamheid van de ouders is het soms onvermijdelijk dat kinderen - vooral jonger dan 3 jaar - een vreemd voorwerp in een van hun lichaamsopeningen stoppen: mond, neus, oor. Het kan gaan om hele kleine stukjes speelgoed (lees aandachtig de aanbevelingen van de fabrikanten), schroeven, batterijen, parels, knopen, stukjes papier of stof, kleine steentjes, voedingswaren…

In de neus

Als er een klein voorwerp in de neus wordt geduwd, kan hierdoor een obstructie en zelfs een infectie van het neusslijmvlies optreden. Het kind snuift, heeft moeite om te ademen en er komt soms pus of bloed uit de neus. Let op, een vreemd voorwerp dat eetbaar is, zwelt snel op! Probeer het vreemde voorwerp niet zelf te verwijderen, want u zou nog meer letsels kunnen veroorzaken of, in het slechtste geval, het vreemde voorwerp nog verder in de bovenste luchtwegen duwen.

In het oor

Een vreemd voorwerp in het oor kan een tijdelijke doofheid of een infectie veroorzaken. Het kind voelt pijn, die gepaard kan gaan met de afscheiding van een bloederig vocht. Ook in dit geval moet u niet proberen om het te verwijderen, want u zou de gehoorgang of het trommelvlies kunnen kwetsen.

Artikel gepubliceerd door op 19/10/2004

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten