Baby's: opgepast voor vreemde voorwerpen!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/10/2004 - 00h00
-A +A

Jonge kinderen hebben de neiging alles wat ze in hun handjes krijgen in hun mond, neus of oren te stoppen. Geen reden voor paniek, dit incident zal meer dan waarschijnlijk onschuldig zijn, maar het is toch beter het kind naar de dichtsbijzijnde spoedafdeling te brengen.

PUB

Ondanks de waakzaamheid van de ouders is het soms onvermijdelijk dat kinderen - vooral jonger dan 3 jaar - een vreemd voorwerp in een van hun lichaamsopeningen stoppen: mond, neus, oor. Het kan gaan om hele kleine stukjes speelgoed (lees aandachtig de aanbevelingen van de fabrikanten), schroeven, batterijen, parels, knopen, stukjes papier of stof, kleine steentjes, voedingswaren…

In de neus

Als er een klein voorwerp in de neus wordt geduwd, kan hierdoor een obstructie en zelfs een infectie van het neusslijmvlies optreden. Het kind snuift, heeft moeite om te ademen en er komt soms pus of bloed uit de neus. Let op, een vreemd voorwerp dat eetbaar is, zwelt snel op! Probeer het vreemde voorwerp niet zelf te verwijderen, want u zou nog meer letsels kunnen veroorzaken of, in het slechtste geval, het vreemde voorwerp nog verder in de bovenste luchtwegen duwen.

In het oor

Een vreemd voorwerp in het oor kan een tijdelijke doofheid of een infectie veroorzaken. Het kind voelt pijn, die gepaard kan gaan met de afscheiding van een bloederig vocht. Ook in dit geval moet u niet proberen om het te verwijderen, want u zou de gehoorgang of het trommelvlies kunnen kwetsen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/10/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
weegschaal

Blij te lezen dat het inslikken van scherpe voorwerpen door maagsappen worden 'verstompt'. Onze dochter heeft vermoedelijk een haarspeldje ingeslikt vandaag, geen last ervaren waardoor wij in de veronderstelling waren dat we dat speldje nog wel zouden vinden maar niet dus...ze is nu onrustig, is het daar van of van iets anders, we houden in elk geval haar stoelgang in de gaten!

Een gerustgestelde mama

PUB
Lees ook
Ingeslikte voorwerpen verwijderen via endoscopie Gepubliceerd op 03/10/2011 - 15h08

Kleine kinderen brengen alles naar hun mond en soms gebeurt er een ongeluk: een of ander voorwerp wordt ingeslikt . Sommige van die ingeslikte voorwerpen sluiten een doorgang af, andere kunnen snijwonden veroorzaken en soms kunnen ze ook giftig zijn....

Hoesten bij baby’s: maak komaf met de hardnekkige opvattingen! Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

Hoesten is een natuurlijke reactie die haar nut heeft. Het is een mechanisme dat overmatige neus- en bronchiënafscheiding bestrijdt. Ook al geeft hoesten ongemakken, het absoluut willen stoppen is niet verstandig. Hoestmiddeltjes en andere slijmoplos...

Vette en droge hoest: pak de oorzaak aan! Geüpdatet op 13/03/2012 - 11h19

Wat is dat lastig, die vervelende hoest. Hoe goed we hem ook verzorgen met hoestsiroop, we raken maar niet af van die vette of droge hoest. Maar daar is ook een reden voor: een hoest verzorg je niet gewoon, je moet de oorzaak aanpakken!

Meer artikels