Baby's leren terwijl ze slapen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00
-A +A

Er wordt veel onderzoek verricht naar de leermechanismen. Het effect van de slaap op het leerproces is echter nog niet duidelijk. Finse onderzoekers hebben aangetoond dat pasgeborenen in staat zijn geluiden te herkennen tijdens de REM-fase van de slaap.

Overzicht

Het is bewezen dat het leerproces vlotter verloopt als men dadelijk daarna slaapt. Het is echter nog niet zeker dat de mens kan leren tijdens zijn slaap. Een Finse studie licht echter een tipje van de sluier op.

Rustig slapen?

Wetenschappers die onderzoek verrichten naar de taal en de ontwikkeling van de hersenen in Turku, onderzochten ook het leervermogen van à terme geboren baby's. Ze toonden aan dat die zuigelingen vanaf de geboorte geluiden kunnen leren herkennen en onderscheiden tijdens de REM-fase van de slaap. De REM-slaap (rapid eye movement), ook paradoxale slaap genaamd, wordt gekenmerkt door een hersenactiviteit die nauw aanleunt bij de hersenactiviteit in waaktoestand, en door een volledig uithollen van de spiertonus. Men had reeds aangetoond dat de paradoxale slaap (of REM-slaap) van belang is voor het geheugen.Als men dat ook zou kunnen aantonen bij kinderen of zelfs bij volwassenen, zou dat heel wat toepassingsmogelijkheden kunnen bieden. Hoeveel uren lastig studeren zouden we op die manier kunnen uitsparen?

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00 Cheou M. et Coll. Nature 2002; 415: 599-600
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vanaf wanneer slaapt een baby 's nachts door? Gepubliceerd op 14/10/2013 - 18h32

De slaap van een zuigeling is een van de grootste bekommernissen van jonge ouders. Een gezonde dosis geduld is de boodschap: wanneer baby's zowat vijf maanden oud zijn, slaagt ongeveer de helft erin zijn slaapritme aan te passen aan dat van de ouders...

Blokperiode: een gebruiksaanwijzing Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

De examens komen er aan, het is hoog tijd voor een doeltreffende blokperiode . Dat kan niet zonder een gezonde en evenwichtige voeding en voldoende slaap. Alleen zo kan men de examenperiode tot een goed einde brengen.

Meer artikels