Aanpassing: Pierre Dewaele

Baby's leren terwijl ze slapen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00
-A +A

Er wordt veel onderzoek verricht naar de leermechanismen. Het effect van de slaap op het leerproces is echter nog niet duidelijk. Finse onderzoekers hebben aangetoond dat pasgeborenen in staat zijn geluiden te herkennen tijdens de REM-fase van de slaap.

Overzicht

Het is bewezen dat het leerproces vlotter verloopt als men dadelijk daarna slaapt. Het is echter nog niet zeker dat de mens kan leren tijdens zijn slaap. Een Finse studie licht echter een tipje van de sluier op.

Rustig slapen?

Wetenschappers die onderzoek verrichten naar de taal en de ontwikkeling van de hersenen in Turku, onderzochten ook het leervermogen van à terme geboren baby's. Ze toonden aan dat die zuigelingen vanaf de geboorte geluiden kunnen leren herkennen en onderscheiden tijdens de REM-fase van de slaap. De REM-slaap (rapid eye movement), ook paradoxale slaap genaamd, wordt gekenmerkt door een hersenactiviteit die nauw aanleunt bij de hersenactiviteit in waaktoestand, en door een volledig uithollen van de spiertonus. Men had reeds aangetoond dat de paradoxale slaap (of REM-slaap) van belang is voor het geheugen.Als men dat ook zou kunnen aantonen bij kinderen of zelfs bij volwassenen, zou dat heel wat toepassingsmogelijkheden kunnen bieden. Hoeveel uren lastig studeren zouden we op die manier kunnen uitsparen?

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00 Cheou M. et Coll. Nature 2002; 415: 599-600
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Goed slapen, goed presteren Gepubliceerd op 08/05/2012 - 16h20

Er is een verband tussen de slaap en de schoolprestaties . Slaapstoornissen verstoren het leerproces. En toch zijn hierover nog altijd heel wat misverstanden, ondermeer over de vierdagen week en de bedtijduren.

Terug naar school: medische check-up van uw kind Gepubliceerd op 29/08/2014 - 12h28

Het begin van het nieuwe schooljaar is altijd een drukke tijd. Sommige dingen kunnen al voor het nieuwe schooljaar afgehandeld of gepland worden. Wacht niet tot het laatste moment, maar neem wat voorsprong. Dat bespaart u en uw kind al een hoop stres...

Meer artikels