• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Baby's en kinderen: hoe de juiste bril te kiezen?

Baby's en kinderen: hoe de juiste bril te kiezen? Brillen voor baby's of kinderen moeten aangepast zijn aan hun morfologie. Hoe meer de bril hun bevalt, hoe liever ze die zullen dragen. Toch moet de bril tegelijk ook voldoen aan een aantal criteria: stevigheid, veiligheid, lichtheid en esthetiek.

Brillen voor baby's en kinderen verschillen zeer sterk van brillen voor volwassenen, aangezien hun gezicht een andere vorm heeft. Zo hebben kinderen een platte neuswortel en een soms zeer brede schedel die nog voortdurend groeit, is de afstand tussen hun pupillen kleiner en bevinden hun oren zich ietwat boven ooghoogte.

Een goede bril moet voldoen aan vier criteria: Stevigheid: de bril moet tegen een stootje kunnen, want kleine kinderen ravotten graag en zijn soms nog zeer onhandig. Flexibele veren zijn dan ook geen overbodige luxe. Veiligheid: kinderen geven zo graag hun ogen de kost dat ze vaak vergeten dat ze een bril dragen. Vandaar dat de bril bestand moet zijn tegen schokken en andere onhandige balworpen, zonder dat het kind gewond raakt. Lichtheid/comfort: de bril moet aangepast zijn aan de morfologie van het kind. Kies daarom voor een bril met een antislip- en antiallergielaag en met dito oren, zodat de bril goed op zijn neus blijft staan en geen irritatie veroorzaakt. Esthetiek: een bril dragen is nooit makkelijk voor een kind, omdat het zich op die manier onderscheidt van zijn vriendjes. Vandaar dat het essentieel is om samen zijn bril te kiezen. Hoe liever hij de montuur en de kleur ziet, hoe liever hij zijn bril zal dragen. De ouders spelen dan ook een zeer belangrijke rol om te vermijden dat hun kind zijn bril weigert te dragen. Stel beroemde brildragers als voorbeeld (zangers, sporters, strip- en tekenfilmhelden enz.). Waarom hem geen boek geven waarin het hoofdpersonage een bril draagt, om hem te laten zien dat je er beslist leuk kunt uitzien met een bril? Maak hem duidelijk dat de bril hem goed staat, en bewijs het door hem een foto te laten zien waarop hij "gebrild" staat afgebeeld. Pak hoe dan ook de zaken positief aan!

De glazen moeten licht én veilig zijn. Kies voor dunne, lichte, kras- en schokbestendige glazen met anti-UV-bescherming, want de ogen van kinderen onder de vijf jaar zijn veel gevoeliger voor licht dan die van volwassenen. Er bestaan vandaag organische witte glazen die doeltreffend beschermen tegen UV-stralen.

Hoe zit het met de terugbetaling?

Neem contact op met uw ziekenfonds om de terugbetalingsvoorwaarden te kennen voor monturen en glazen. Voelt uw kind zich na een week niet op zijn gemak met zijn nieuwe bril, keer dan terug naar de winkel. Een kleine aanpassing kan vaak het probleem oplossen!

Artikel gepubliceerd door op 20/01/2004

Vindt u het artikel interessant?