• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Baby in de buggy: met het gezicht of met de rug naar de weg?

Baby in de buggy: met het gezicht of met de rug naar de weg?Bij wandelingen met de buggy, zit de baby meestal in de wandelrichting zodat hij gestimuleerd wordt door de omgeving. Is dit werkelijk de beste oplossing?

Met het gezicht of de rug naar de duwer?


De vraag is eenvoudig: zit een baby tijdens een wandeling met de buggy het best met zijn gezicht naar de weg of naar de mama? Vermits in de meeste buggy's die tegenwoordig op de markt zijn, de baby uitsluitend met het gezicht naar de weg en de rug naar de duwer kan zitten, lijkt dat de beste oplossing. Baby geniet zo van het landschap en de verscheidenheid van de omgeving. Volgens recent onderzoek is dit echter niet de beste oplossing: het landschap en de omgeving zouden de baby eerder stress bezorgen, terwijl het zien van de mama een rustgevend effect zou hebben. Een reden dus om de algemene tendens te veranderen en om de ouders aan te sporen om terug te grijpen naar kinderwagens of buggy's waarin de baby de duwer kan aankijken.

Minder stress voor de baby die vanuit de buggy de duwer kan aankijken


Het onderzoek begon met een eenvoudige waarneming op straat van 2.722 kinderen jonger dan 3 jaar en hun ouders. 75% van de kinderen zat in een buggy (90% van de kinderen tussen 1 en 2 jaar), 62% met het gezicht naar de weg terwijl 13% de duwer aankeek. De kinderen waren stil (57%) of sliepen (35%), terwijl de ouders zelden praatten. Toch werden duidelijke verschillen opgemerkt naargelang de baby's naar de weg of naar de duwer keken. Wanneer de baby hen aankeek, praatten de ouders tweemaal zoveel met hem (25% tegen 11% wanneer de baby met zijn rug naar de ouders gekeerd was). Toch wel een belangrijk verschil! Baby's die in hun buggy de ouders aankeken, sliepen ook veel vaker (52% tegen 27%), precies alsof ze minder onderhevig waren aan stress. Deze stelling werd bevestigd toen de hartslag van de kinderen werd gecontroleerd: met het gezicht naar de ouders vertraagt de hartslag van de baby's in vergelijking met de baby's die met de rug naar de ouders in hun buggy zitten.

Hoewel de zithouding met het gezicht naar de duwer interessant is, de interactie vergemakkelijkt en de stress vermindert, wat zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van de baby, toch mogen we niet vergeten dat deze activiteit tussen de leeftijd van 9 en 24 maanden slechts enkele minuten tot maximum twee uur per dag vertegenwoordigt. Niet de moeite dus om u ongerust te maken indien u de gewoonte hebt om uw kinderen met het gezicht naar de weg in hun buggy te laten plaatsnemen.

Laten we ook niet vergeten dat de draagzak de beste manier is om een baby te vervoeren. U kunt de ontwikkeling van iets oudere kinderen die kunnen stappen, bevorderen door hen zelf te laten stappen terwijl u hen aan de hand meeneemt.

Artikel gepubliceerd door op 19/01/2009

Bronnen: Suzanne Zeedyk. www.literacytrust.org.uk, 21 november 2008.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten