Baby in bad: een bijzonder moment

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2017 - 22h59
-A +A

Een baby in bad stoppen is een gezellig en ontspannen moment van samenzijn. De vrij bondige uitleg die u in de kraaminrichting mee krijgt, volstaat niet altijd om kersverse ouders over hun angst heen te helpen. Houd bij het wassen van uw baby drie woorden in uw achterhoofd: zachtheid, comfort en veiligheid. Dan blijft het intiem en gezellig.

PUB

Baby in bad: zachtheid, comfort en veiligheid

Let altijd op het comfort, zowel voor de baby als voor uzelf. Zet de luiertafel als het kan op een goede hoogte om uw rug te sparen. Maar een gewone plank met daarop een matras in schuimrubber, een beschermhoes en een handdoek dicht bij het bad is ook goed. Waar u uw baby wast (keuken, badkamer, slaapkamer), waarin (wastafel, bad, teil) en wanneer doet er niet toe. Doe gewoon wat u en uw kind het best uitkomt. Doe het wel niet als uw kind honger heeft. Maak genoeg tijd vrij zodat u optimaal kunt genieten van dit onderonsje. Als u niet genoeg tijd hebt om uw kind in bad te stoppen, verwijt u dat dan niet en zorg dan voor een ingekorte wasbeurt. Was zijn billetjes met warm water en zeep,  en maak het gezicht, de nek, de handen en de kleine plooien schoon met een in warm water gedrenkte prop watten.

Praktische tips voor het veilige baden van baby’s

 • Neem uw tijd en ontspan u.
 • Zet uw antwoordapparaat op zodat u niet gestoord wordt, of schakel uw telefoon gewoon uit.
 • Laat uw baby NOOIT alleen in bad, hoe kort ook! Een kind kan zelfs in een bodempje water verdrinken.
 • Houd alle nodige producten binnen handbereik: een handdoek en warme, schone kleren (leg ze eerst op de verwarming), zeep, fysiologisch serum, watten, luiercrème, luier, enz.
 • De temperatuur in de kamer is idealiter tussen 22 en 24°C, die van het badwater tussen 36 en 37°C (controleer het met een thermometer).
 • Leg een dweil of een handdoek op de bodem van de lavabo of de badkuip zodat uw baby niet uitglijdt.
 • Als er vlakbij kraantjes staan, dek die dan af om te voorkomen dat uw baby zijn hoofdje stoot of zich aan het warme water verbrandt.
 • Als u warm water moet toevoegen terwijl uw baby in het bad zit, wees dan altijd uiterst voorzichtig zodat uw baby zich niet verbrandt.
 • Als u nog wat onzeker bent, laat dan maar 10 centimeter water in het bad lopen.
 • Gebruik al vanaf de eerste keer stevige en vastberaden bewegingen zodat uw baby zich veilig voelt.
 • Leg altijd één hand onder de nek en één onder de billen.
 • Begin altijd bovenaan te wassen en werk zo naar onderen toe.
 • Toiletmelk kan eens helpen, maar voor de hygiëne is niets zo goed als water en zeep. Bovendien vermijdt u zo elk risico op allergieën of irritatie.
 • In het begin is shampoo niet echt nodig. Was het haar gewoon met de zeep voor het lichaam.
 • Droog de kleine plooien in de nek, aan de billen en onder de oksels goed af om irritatie te voorkomen. Dep droog met de handdoek. Mijd overbodige verzorgingsproducten, want sommige kunnen allergische reacties uitlokken.
 • Om de oren en de neus schoon te maken, kunt u gewoon met watten een wiek maken en die dan nat maken met warm water (of fysiologisch serum). Wattenstaafjes voor baby’s kunnen handig zijn om de plooien in de oorschelp te drogen. Als u ze gebruikt om de gehoorgang te reinigen, pas dan op dat u ze niet te diep steekt. Alleen de ingang van de gehoorgang moet worden schoongemaakt, binnen is niet nodig!
 • Gebruik voor het reinigen van de ogen een steriel kompres of een prop watten gedrenkt in fysiologisch serum. Gebruik voor elk oog een vers en werk van de buitenkant van het oog naar de binnenkant.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 06/03/2012 - 14h21 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/03/2017 - 22h59
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Babybadjes: een bevoorrecht moment Gepubliceerd op 10/08/2016 - 11h31

Het babybadje is een bevoorrecht moment voor ontspanning en om tijd te delen. De korte uitleg die in de kraamkliniek wordt gegeven, volstaat niet altijd om de angst van kersverse ouders weg te nemen. Om van de babyverzorging een moment van intimiteit...

Wanneer en hoe moet u uw baby verschonen? Geüpdatet op 06/06/2014 - 11h40

Het eerste levensjaar van een baby wordt bijna helemaal opgeslorpt door de verzorging en het verschonen van het kindje. Het is inderdaad niet goed om een baby met een natte luier om te laten zitten. Stel u voor dat het u overkwam. Afgezien van de hyg...

Wat stop ik in de luiertas? Geüpdatet op 22/03/2011 - 09h57

Een wandeling maken met de baby erbij is altijd ingewikkelder dan met volwassenen ondereen. Een doordacht gevulde luiertas kan dan een grote hulp zijn.

Babygehuil: een te ontcijferen taal Gepubliceerd op 07/10/2013 - 17h58

Moeders herkennen weliswaar vanaf de eerste dagen het gehuil van hun baby, maar hebben het moeilijker om de precieze redenen na te gaan. Honger, dorst, pijn, ongemak, angst, innerlijke spanning... redenen zijn er genoeg. Blijf hoe dan ook rustig, ste...

Meer artikels