• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Baby heeft de hik

Baby heeft de hik De hik is hoe dan ook een banaal, pijnloos probleem zonder gevolgen.

De hik wordt veroorzaakt door de lucht die de baby bij het zuigen inslikt, meer bepaald door spastische samentrekkingen van het middenrif, als reactie op een plotselinge maaguitzetting door een teveel aan lucht bijvoorbeeld.

Hik komt bijzonder vaak voor bij baby's en houdt wellicht verband met het feit dat hun middenrif nog niet volgroeid is. Hij gaat weer spontaan over, meestal na enkele weken (vaak in de loop van de tweede levensmaand).

De hik mag dan al een banaal probleem zijn, ouders maken zich er nogal eens ongerust over als zo'n weerloos wezentje er last van heeft. De contracties zijn echter niet pijnlijk, veroorzaken niet te veel last en doen de baby ook niet huilen. En vergeet niet dat uw baby dat gevoel al eerder heeft gekend in uw buik. Met dat verschil dat die hik niet het gevolg was van lucht, maar van het vruchtwater.

Denk niet automatisch dat uw baby de hik heeft omdat hij z'n boertje nog niet heeft gelaten of te snel heeft gezogen of z'n drinkfles heeft leeggedronken. De hik heeft niets te maken met spijsverteringsproblemen.

Wat moet u doen?

Niets bijzonders, tenzij dan rustig afwachten tot de hik over is. Blijft hij duren, dan kunt u uw baby plat op zijn buik leggen gedurende enkele minuten, niet langer. U kunt hem ook een zuigflesje water geven. U mag hem gerust weer in zijn bedje leggen, ook als de hik aanhoudt. Die zal hoe dan ook na enkele minuten stoppen, u moet gewoon wat geduld oefenen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 29/03/2005

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten