Baarmoederhalskanker: wat is conisatie?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/03/2012 - 12h27
-A +A

Conisatie  is een chirurgische techniek die bij baarmoederhalskanker kan worden toegepast. Bij conisatie wordt het deel van de baarmoederhals waarin de tumor zit, weggesneden. Bij deze chirurgische ingreep kan een stukje weefsel worden weggenomen (biopsie) voor analyse en verdere diagnose.

PUB

Baarmoederhalskanker: symptomen, opsporingsonderzoek en oorzaak.

Baarmoederhalskanker geeft in het beginstadium meestal geen enkel symptoom. Daarom is het belangrijk om u regelmatig te laten screenen. Dat opsporingsonderzoek gebeurt met een eenvoudig uitstrijkje. In sommige gevallen veroorzaakt baarmoederhalskanker wel symptomen. Het gaat dan om bloedingen tussen de maandstonden, na de menopauze of zelfs na het vrijen.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbaar virus uit de groep van de papillomavirussen. Dat virus wordt meestal niet actief omdat het afweersysteem dat verhindert. Soms kan het toch kwaadaardige afwijkingen veroorzaken in de cellen aan de oppervlakte van de baarmoederhals.

De overheid biedt het vaccin tegen het papillomavirus al enkele jaren gratis aan aan alle meisjes van het eerste jaar secundair onderwijs of meisjes die al seksueel actief zijn.  Het gaat om een preventieve maatregel.

 

Hoe wordt baarmoederhalskanker behandeld?

De behandeling hangt af van het stadium van de kanker, de grootte van de tumor, de leeftijd en of de patiënte vruchtbaar wil blijven.

In het precancereuze stadium maakt men gebruik van cryotherapie (vernietiging van de afwijkende cellen door bevriezing), lasertherapie (vernietiging door warmte), elektrochirurgie (verwijdering met behulp van elektrische stroom) of conisatie (chirurgische verwijdering).

In sommige gevallen moet een hysterectomie - een volledige verwijdering van de baarmoeder - overwogen worden. Deze methode wordt - naast radiotherapie en chemotherapie - ook toegepast bij een gevorderde tumor.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 06/03/2012 - 12h27 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 06/03/2012 - 12h27

Iena, gynécologie obstétrique, www.igogyneco.com ; CNGOF, www.cngof.asso.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Borstkanker en chirurgie Geüpdatet op 16/01/2007 - 00h00

In geval van borstkanker is het vaak moeilijk ontsnappen aan chirurgie . Maar de ingrepen zijn vandaag almaar meer precies en minder agressief. In de meeste gevallen worden de borsten behouden en als dat niet kan doet men nu twee operaties in één: he...

Meer artikels