PUBLICITÉ

Baarmoederhalskanker: niet passief roken!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/03/2005 - 00h00
-A +A

Uit verschillende studies is al gebleken dat er een verband is tussen roken en baarmoederhalskanker. Een nieuwe studie bevestigt die relatie en plakt er ook een cijfer op. Actief roken verdrievoudigt namelijk het risico op dit soort kanker. Passief roken is echter bijna even gevaarlijk, want het risico verdubbelt.

PUB

De effecten van passief roken op de gezondheid worden stilaan duidelijk, met name de invloed op het cardiovasculaire risico en het longkankerrisico. De invloed op het ontstaan van baarmoederhalskanker was echter nog altijd onduidelijk, terwijl de gegevens over actief roken zich opstapelen.

Amerikaanse onderzoekers bestudeerden een populatie van ongeveer 50.000 vrouwen. Ze ondervroegen hen over hun rookgewoonten en die van hun omgeving, en deelden hen vervolgens in in drie groepen: 1) rokende vrouwen, 2) niet-rokende vrouwen die blootstaan aan passief roken, 3) niet-rokende vrouwen die niet blootstaan aan passief roken.

Met behulp van een kankerregister konden de auteurs het verband analyseren tussen roken en het soort kanker. Conclusie: rokende vrouwen lopen 2,6 keer meer risico op baarmoederhalskanker dan niet-rokende vrouwen die niet blootstaan aan passief roken. Niet-rokende vrouwen die wel blootstaan aan passief roken, lopen nog altijd 2,1 keer meer risico. We kunnen daaruit besluiten dat roken het risico op baarmoederhalskanker verdrievoudigt, terwijl passief roken het verdubbelt.

Baarmoederhalskanker kan worden voorkomen door een regelmatige gynaecologische controle en een onderzoek dat zowel een uitstrijkje als een HPV-test omvat (test die speurt naar het papillomavirus, het virus dat een rol speelt bij deze kanker). Toch lijkt het wel degelijk zinvol om vrouwen aan te raden niet te roken of te stoppen met roken en rokerige plaatsen te vermijden.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/03/2005 - 00h00 Obstet. Gynecol., 105 : 174-181, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ